Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Die Welt: Οι Βρυξέλλες φοβούνται bank run στην Ελλάδα - Σωτήριος ο συμβιβασμός με την ΕΕ

Die Welt: Οι Βρυξέλλες φοβούνται bank run στην Ελλάδα - Σωτήριος ο συμβιβασμός με την ΕΕ
«Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος»
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο bank run στην Ελλάδα, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επιβεβαιώνοντας τους φόβους περί τεράστιας φυγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο μεγαλύτερος χαμένος από την - εν εξελίξει - σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με την τρόικα και την Ευρωζώνη, είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
«Οι Βρυξέλλες φοβούνται πως οι Έλληνες καταθέτες θα αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες» προειδοποιεί ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας στη Die Welt.
«Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τη χώρα στο χάος» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το ενδεχόμενο bank run δύναται να αποφευχθεί μόνο εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας υπαναχωρήσει και εμφανιστεί πρόθυμος για συμβιβασμούς.
«Εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δείξει περισσότερη προθυμία για συμβιβασμό και ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο πακέτο βοήθειας, τότε η φυγή καταθέσεων θα επιβραδυνθεί σημαντικά» σημειώνει η Die Welt.
Πάντως, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως οι Έλληνες καταθέτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τις τράπεζες.
Ενδεικτικά, μόνο τον Ιανουάριο οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν στα 11 δισ. ευρώ, υπερθεματίζει, επικαλούμενη στοιχεία του Bloomberg.
Επίσης, η Die Welt καθιστά σαφές πως τα κεφάλαια από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) δεν είναι απεριόριστα.
Άλλωστε, υπενθυμίζει πως η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει με διακοπή της στήριξης των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση μη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Ευρώπης.


Griechenlands wirtschaftliche Kennziffern geben wenig Anlass zur Hoffnung


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης