Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBC: Η Γερμανία μετρά το κόστος της ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ

BBC: Η Γερμανία μετρά το κόστος της ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια παραχωρήσεων προς την Ελλάδα σημειώνουν πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία
Στο κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα επιχειρεί το βρετανικό δίκτυο BBC.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Bild, «Η Ελλάδα εξέλεξε ένα ευρω-τέρας - Πόσα δισ. θα μας κοστίσει αυτό;» είναι ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει στη Γερμανία.
Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει να ακούσει τι είδους παραχωρήσεις θα μπορούσε να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, αν και η θέση της είναι σαφής:
«Είναι σημαντικό για τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Angela Merkel, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει κολλημένη στις προηγούμενες δεσμεύσεις της».
Παράλληλα, ένας προς ένας οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, δίνουν έμφαση στο ίδιο σημείο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που θα μπορούσε να προσφέρει η Γερμανία ως παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. «Έχουμε ήδη αναδιαρθρώσει το χρέος», ανέφερε ένας γερμανός βουλευτής στο BBC, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια είναι παρά πολύ χαμηλά και ότι υπάρχει μεγάλη ωριμότητα του δανείου.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Γερμανία επιμένει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι η απάντηση, αντιτιθέμενη σθεναρά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Όπως σημειώνεται, ο διοικητής της Bundesbank ακόμη επιμένει στο ίδιο επιχείρημα, τονίζοντας ότι η απάντηση για την Ελλάδα είναι να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, προσθέτοντας ότι ένα «κούρεμα» του χρέους δεν αποτελεί μακροπρόθεσμα λύση.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι στη Γερμανία εγείρονται δύο ερωτήματα.
Το πρώτο είναι, τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αποτύχει να λάβει τις παραχωρήσεις που επιθυμεί και οδηγηθεί στην έξοδο από την ευρωζώνη.
Όπως επισημαίνει ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Angela Merkel, «αφήστε τους να φύγουν», για να προσθέσει ότι «ο εκβιασμός δεν πιάνει».
Παράλληλα, σχολιαστές σημειώνουν ότι η Ευρωζώνη του 2015 είναι πολύ διαφορετική από την Ευρωζώνη πριν από μερικά χρόνια, όταν η προοπτική ενός «Grexit» θα δημιουργούσε μια οικονομική δίνη.
Πλέον, όπως σημειώνεται, υπάρχει ένας μηχανισμός σταθερότητας και οι άλλες χώρες τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα.
Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα ήταν ανεπιθύμητη, αλλά βιώσιμη.
Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται, είναι πόσο σοβαρά να λάβει κανείς υπόψη του την επιτυχία των λαϊκιστικών κομμάτων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από την Ευρωζώνη.
Η Γερμανία ήδη έχει ένα τέτοιο κόμμα, το Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑDF), το οποίο κερδίζει ψήφους έναντι των συντηρητικών της Angela Merkel.
Αν και το κόμμα δεν εκπροσωπείται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα έχει πάει καλά σε περιφερειακό επίπεδο.
Το AFD, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι ένα λαϊκίστικο κόμμα, αντιευρωπαϊκό, το οποίο δίνει φωνή σε εκείνους που έχουν απηυδήσει με τη διάσωση των χωρών, όπως η Ελλάδα.
Από την άλλη, το συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η γερμανίδα καγκελάριος, είναι ένα πολύ προσεκτικό μήνυμα, σημειώνουν οι σχολιαστές, διότι παρά τα περί αντιθέτου φημολογούμενα, η Angela Merkel θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, καθώς δεν θέλει να είναι εκείνη που θα μείνει στην ιστορία ως η γερμανίδα καγκελάριος που διέσπασε την Ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης