Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει μπελάδες για την Ελλάδα – Η πρώτη αντίδραση των αναλυτών

MarketWatch: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει μπελάδες για την Ελλάδα – Η πρώτη αντίδραση των αναλυτών
Οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας είναι καλύτερη από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS
Αρνητική είναι ως επί το πλείστον η πρώτη αντίδραση ξένων οικονομολόγων σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμήσεις των οποίων φιλοξενεί άρθρο του MarketWatch.
Όπως επισημαίνουν, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μπελάδες στην Ελλάδα, ενώ θα αποτελέσει ένα τεστ σχετικά με το αν τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης θα παραμείνουν προσκολλημένα στις πολιτικές λιτότητας.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος τη Saxo Bank, Steen Jakobsen, σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι χειρότερο του αναμενόμενου, ανεξαρτήτως του τι τελικώς θα συμβεί και προσθέτει ότι η ψήφος κατά της λιτότητας ήταν μαζική, όμως θα μπορούσε να είναι μια κίνηση κενού περιεχομένου, καθώς οι επιλογές που στην πραγματικότητα έχει η Ελλάδα είναι να συμμορφωθεί με την τρόικα ή να αφήσει την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, σημειώνει ότι αμφιβάλλει αν θα συμβεί το τελευταίο, καθώς οι Έλληνες έχουν κουραστεί μεν με τη λιτότητα, όχι όμως να μην είναι μέλος της Ε.Ε.
Από την άλλη πλευρά, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, σημειώνει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει μπελάδες για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα αφήσει τον Τσίπρα να μην δει την πραγματικότητα, δηλαδή ότι δεν μπορείτε να ξοδεύετε χρήματα που δεν έχετε, δεν μπορείτε να αθετήσει τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους πιστωτές και να περιμένετε ότι θα σας χορηγηθεί ένα μεγάλο νέο δάνειο ταυτόχρονα, αλλά και ότι δεν μπορείτε να έχετε οικονομική ανάπτυξη επιβαρύνοντας επιπλέον επιχειρήσεις και καθιστώντας την αγορά εργασίας πιο άκαμπτη.
«Η τρόικα (ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ) βρίσκονται τώρα σε δύσκολη θέση», σημειώνει ο Simon Smith, επικεφαλής οικονομολόγος της FxPro, προσθέτοντας ότι «αν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Ελλάδας, τότε οι αγορές δεν θα έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ικανότητα των άλλων μελών της Ευρωζώνης να επιμείνουν στις πολιτικές λιτότητας».
Αν υψώσουν το ανάστημά τους και η Ελλάδα φύγει, τότε οι άλλες χώρες της περιφέρειας θα γίνουν πιο ευάλωτες, καθώς οι επενδυτές θα ήταν προετοιμασμένη να αποτιμήσουν την έξοδο από την Ευρωζώνη υπό συγκεκριμένες καταστάσεις.
Για ένα τεστ του κατά πόσον οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επιθυμούν να συνεχίσουν με την προσέγγιση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μια έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη κάνει λόγο ο στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services International, Marc Ostwald, ενώ οι αναλυτές της UBS σημειώνουν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα είναι πιθανώς καλύτερη για τις αγορές βραχυπρόθεσμα από το να εξασφάλιζε ο ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς καθιστά λιγότερο πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε θέση να επιμείνει στις απαιτήσεις του.
«Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η πιθανότητα εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ή μη πληρωμής των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές είναι μικρή», σημειώνουν οι αναλυτές της UBS.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης