Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να θέσει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ

Guardian: Το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να θέσει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αριστερό αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία, σημειώνει η Guardian
Μετά από πέντε σκληρά χρόνια τιμωρίας, οι Έλληνες κατευθύνονται σήμερα στην κάλπη, ίσως, για τις πιο σημαντικές εκλογές των τελευταίων ετών, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να βάλει την ταλαιπωρημένη χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.
Είναι σαφές, σημειώνει η βρετανική Guardian, ότι η «περιπλανώμενη» συμμαχία του Αλέξη Τσίπρα, των μαοϊκών, των μαρξιστών, των τροτσκιστών, των σοσιαλιστών, των πράσινων και των ευρωκομμουνιστών, θα κερδίσει έναντι των συντηρητικών του Αντώνη Σαμαρά.
Ο δυναμικός αντιμνημονιακός λόγος του Τσίπρα, με σαφές μήνυμα κατά των δανειστών, βρήκε ενθουσιώδη αποδοχή από το ακροατήριο σε μια πληγωμένη και καταπονημένη χώρα, με το ΑΕΠ της να έχει μειωθεί κατά 25% από το 2009, το οικογενειακό εισόδημα να έχει μειωθεί κατά το 1/3 και την ανεργία να έχει ανέλθει σε ιστορικά υψηλά.
Ωστόσο, ο εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ έχει θορυβήσει του επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν πως η νέα κυβέρνηση θα διαγράψει μέρος του χρέους, ύψους 320 δισ. ευρώ.
Κάποιοι αναλυτές φοβούνται ότι μια σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, παρότι ακόμα και η Angela Merkel δήλωσε ότι δεν το επιθυμεί.
Η γραμμή του Τσίπρα έχει «μαλακώσει» σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει η Guardian, ωστόσο πολλοί παραμένουν ανήσυχοι, με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να περιλαμβάνει την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, την ανασυγκρότηση του τομέα της υγείας, την κατάργηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων, καθώς και της δυσμενούς φορολογίας για τους πολίτες.
Αν, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λάβει την αυτοδυναμία οι επιλογές του για συγκυβέρνηση είναι περιορισμένες.
Η Χρυσή Αυγή δεν είναι επιλογή και το ΚΚΕ, που θα μπορούσε να είναι επιλογή έχει πει ότι δεν θα δεχτεί να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πιθανότερες επιλογές είναι Το Ποτάμι, που επιθυμεί μια ριζική ανασυγκρότηση της δομής του ελληνικού κράτους, και το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που συμφωνεί με το ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη κατάργησης των πολιτικών λιτότητας, αλλά διαφωνεί σχεδόν σε όλα τα άλλα, καταλήγει το άρθρο της Guardian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης