Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Γιατί το Grexit είναι εξίσου κακό για την Ευρωζώνη όσο και για την Ελλάδα

Economist: Γιατί το Grexit είναι εξίσου κακό για την Ευρωζώνη όσο και για την Ελλάδα
Και για την Ευρωζώνη, οι αρνητικές συνέπειες από ένα Grexit υπερβαίνουν τις θετικές, σημειώνει ο Economist
Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εξετάζει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Economist, συνάγοντας το συμπέρασμα ότι το Grexit θα επέφερε σοβαρό πλήγμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, σε περίπτωση Grexit, οι μηχανισμοί θα ενεργοποιούνταν αυτόματα: το νόμισμα της χώρας θα γινόταν ξανά η δραχμή, πιθανότατα με ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ.
Πολύ σύντομα, θα παρατηρούνταν δριμεία υποτίμηση της δραχμής, η οποία θα μπορούσε να αγγίξει και το 50%, κάτι που εν πρώτης θα έδινε ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα οδηγούσε σε τόνωση της οικονομίας.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, προσελκύοντας περισσότερο τουρισμό.
Το Grexit, ωστόσο, θα συνοδευόταν και από σοβαρές επιπτώσεις, καθώς θα αποτελούσε τεράστιο σοκ για την ελληνική οικονομία, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Η κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων και κερμάτων θα διαρκούσε ακόμη και μήνες μέχρις ότου να ολοκληρωθεί, κάτι που ενδεχομένως να προκαλούσε χάος στη χώρα, ακόμη και αν ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιούνταν ηλεκτρονικά.
Επιπλέον, η έξοδος από την Ευρωζώνη κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδευόταν και από έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πληθωρισμός θα κατέγραφε δραματική άνοδο, εξαιτίας των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, εκτιμά ο αρθρογράφος.
Σύμφωνα με μια ανάλυση που συνέταξε το ΔΝΤ το 2012, το επίπεδο των τιμών στη χώρα θα σημείωνε άλμα της τάξης του 35%, ενώ το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας θα υπονόμευε τόσο την καταναλωτική όσο και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Το πιθανότερο είναι ότι η οικονομία θα βυθιζόταν ξανά στην ύφεση και ενδεχομένως να συρρικνωνόταν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα έτος, με βάση τους υπολογισμούς του ΔΝΤ στην ανωτέρω ανάλυση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αβεβαιότητα θα παρέμενε σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθιστώντας αδύνατο τον δανεισμό της Ελλάδας από το εξωτερικό.
Μπορεί η κυβέρνηση να μετέτρεπε το εγχώριο χρέος σε δραχμές, αλλά το εξωτερικό χρέος θα παρέμενε σε ευρώ και θα γιγαντωνόταν μετά την υποτίμηση της δραχμής.
Η χώρα θα έμπαινε σε ατέρμονους δικαστικούς αγώνες, κυρίως έναντι των ιδιωτών πιστωτών, αναφέρει ο αρθρογράφος.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να αντεπεξέλθει σε ένα Grexit, έναντι του 2012, χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα και στο μικρότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα προκαλούσε αιφνίδια δημοσιονομική κρίση, καθώς το ισοζύγιο των πληρωμών θα ήταν πιο ανθεκτικό στις άμεσες επιπτώσεις από την αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων αγαθών και η χώρα θα επωφελούνταν από την αύξηση των εξαγωγών.
Η χώρα, όμως, βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση και για να επωφεληθεί από την παραμονή της στο ευρώ, προσθέτει.
Μια απρόσμενη έξοδος θα ανέβαλε την προοπτική της ανάκαμψης, η οποία ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των μισθών.
Το υπέρογκο δημόσιο χρέος που ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ εγείρει σημαντικές ανησυχίες, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτού οφείλεται σε κράτη της Ευρωζώνης.
Το χρέος έχει ελαφρυνθεί με έμμεσα μέτρα, όπως η επιμήκυνση και τα χαμηλά επίπεδα επιτοκίων.
Σήμερα, μπορεί το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερο από την προ κρίσης εποχή, αλλά οι καταβολές επιτοκίων έχουν υποχωρήσει στο 4% του ΑΕΠ, έναντι 5% το 2008, όπου το χρέος ανερχόταν στο 109% του ΑΕΠ.

Φοβού τους Έλληνες....

Και για την Ευρωζώνη, όμως, οι αρνητικές συνέπειες από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υπερβαίνουν τις θετικές, επισημαίνει ο Economist.
Ένα από τα θετικά θα ήταν ο παραδειγματισμός των υπόλοιπων υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης, τα οποία θα καλούνταν να τηρήσουν τους όρους του δανεισμού προκειμένου να μην έχουν την ίδια τύχη με την Ελλάδα.
Ένα Grexit θα έστελνε ηχηρό μήνυμα στους «επαναστάτες» πολιτικούς στην περιφέρεια της Ευρώπης, ως παράδειγμα προς αποφυγή, τονίζει ο αρθρογράφος.
Ο κίνδυνος να προκαλέσει η έξοδος της Ελλάδας διάσπαση της Ευρωζώνης είναι πολύ μικρός, και σίγουρα πολύ πιο περιορισμένος από το 2012, χάρη στη δρομολόγηση μιας σειράς αμυντικών μηχανισμών, όπως ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης και η ετοιμότητα της ΕΚΤ θα παρέμβει με αγορά κρατικών ομολόγων.
Παρ’ όλα αυτά, το Grexit θα ήταν ένα μεγάλο σοκ και ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός για την ήδη ασθενική ανάκαμψη των κρατών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JPMorgan Chase, θα οδηγούσε σε μείωση του ρυθμού αυξησης του ΑΕΠ στα υπόλοιπα κράτη κατά 1,5% σε ορίζοντα 18 μηνών.
Επιπλέον, ένα Grexit θα κατέρριπτε την αρχή ότι η ιδιότητα μέλους στην Ευρωζώνη είναι ισόβια.
Μπορεί η Ευρωζώνη να είναι σε καλύτερη θέση σήμερα για να αντεπεξέλθει σε ένα Grexit, αλλά το κόστος να το αποδείξει αυτό είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο από το όφελος από την επιβολή της πειθαρχίας, καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης