Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κερδισμένοι και χαμένοι από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας - Τι εκτιμούν 12 διεθνείς οίκοι

Κερδισμένοι και χαμένοι από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας - Τι εκτιμούν 12 διεθνείς οίκοι
Τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά συναλλάγματος μετά τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας SNB
Εξ απήνης έπιασε τους επενδυτές η Kεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), καθώς αιφνιδίως ήρε τη στήριξη στο επίπεδο των 1,20 φράγκων/ευρώ, σοκάροντας τις αγορές διεθνώς και ταυτόχρονα μείωσε τα επιτόκια παρέμβασης στο -0,75%.
Τα επιτόκια παρέμβασης της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας είναι αρνητικά εδώ και καιρό.

Η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας ελήφθη λόγω της διολίσθησης του ευρώ το τελευταίο διάστημα
Η ανακοίνωση της απόφασης σόκαρε τους επενδυτές, με το χρηματιστήριο της Ελβετίας να καταγράφει πτώση άνω του -8% (-8,67% και τις 8.400 μονάδες).
To ευρώ μάλιστα διολίσθησε ακραία στα 0,99 έναντι του φράγκου από 1 ευρώ προε 1,20 φράγκα.
Επίσης το ευρώ σημείωσε νέα χαμηλά στα 1,16 δολάρια.



Embedded image permalink

Όμως το ζήτημα έγκειται στο «τι μέλλει γενέσθαι»;

BNP Paribas: Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ήθελε να προλάβει την ΕΚΤ

Γιατί να αλλάξει τώρα την νομισματική της πολιτική η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας διερωτάται η Γαλλική BNP Paribas.
Με την ΕΚΤ πολύ κοντά στην ανακοίνωση προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων φαίνεται η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εκτίμησε ότι το 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικά φράγκα δεν ήταν η ορθή συναλλαγματική ιστοιμία.
Πράγματι, το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη νομισματική πολιτική τον Σεπτέμβριο του 2011 έχει αλλάξει δραματικά λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου.
Το πλαφόν 1 ευρώ προς 1,20 φράγκα  εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης δημοσιονομικής ανησυχίας στην Ευρωζώνη Αντίθετα, η πρόσφατη πτώση του ευρώ αποδίδεται στην χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ.
Η SNB έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος. 
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της στο μέλλον.
Εάν είναι απαραίτητο, ως εκ τούτου, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην αγορά συναλλάγματος επηρεάζοντας τις νομισματικές συνθήκες.

Societe Generale: Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ενεργοποίησε το σχέδιο B

Η απόφαση της SNB στηρίζεται σε ορισμένες παραμέτρους αναφέρει η Γαλλική Τράπεζα Societe Generale. 
Οι ελβετοί δεν πιστεύουν ότι η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου από την εισροή κεφαλαίων λόγω της πολιτικής της ΕΚΤ, η ελληνική αβεβαιότητα, η κρίση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στην Ρωσία, θα περάσει σύντομα.
Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας δεν είναι  ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές ....ηρεμίας στις αγορές τους επόμενους μήνες, ή για τη μελλοντική αξία του ευρώ.
Έτσι, η SNB αποφάσισε να υλοποιήσει το «Σχέδιο Β», αντί να επιμείνει στην πολιτική του 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικά φράγκα.
Η απόφαση όμως των ελβετών επιδρά καίρια  στα ελβετικά προϊόντα πολυτελείας.
Επίσης το γεγονός ότι το παρεμβατικό επιτόκιο είναι -0,75% ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μεγάλους καταθέτες να συνεχίσουν να έχουν τα κεφάλαια τους στην Ελβετία.
Η SNB πρέπει να ελπίζουμε ότι η ισοτιμία ευρώ έναντι φράγκου Ελβετίας θα καθοριστεί σε πολύ χαμηλότερο επίπεδα αρχικά και εν συνεχεία ίσως να επανέλθει προς την ζώνη των 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικών φράγκων.

Credit Suisse: Ο θετικός και αρνητικός αντίκτυπος της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

Με βάση την ελβετική επενδυτική τράπεζα Credit Suisse η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας θα έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. 
Οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι οι εξής.
Ο αντίκτυπος θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις επιχειρήσεις που εξάγουν και στηρίζουν τα έσοδα τους σε ξένο νόμισμα (δολάρια ή ευρώ).  Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται η διεθνή επενδυτική τραπεζική και η διαχείριση του πλούτου των επιχειρήσεων.
Οι τράπεζες γενικά είναι ευαίσθητες στις κινήσεις στο συνάλλαγμα και με βάση αυτές τις νέες παραμέτρους η Credit Suisse εκτιμάει ότι ένα 14% της κίνησης στο συνάλλαγμα  EUR / CHF και USD / CHD θα επηρεάσουν τα ABT του 2015 της UBS κατά 7% και κατά 16% για την Julius Baer
Οι θετικές επιδράσεις είναι
Η επίδραση επί του κεφαλαίου είναι συνάρτηση του ποσοστού των στοιχείων ενεργητικού σε ξένα νομίσματα.
Αρχικά θα υπάρξει αρνητική επίδραση στα ίδια κεφάλαια τόσο από την επίδραση των κερδών  και την αναπροσαρμογή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα ο αντίκτυπος στο μέγεθος του ισολογισμού και ως εκ τούτου την κεφαλαιακή απαίτηση θα είναι θετικός.

Danske bank: Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα φωτογράφησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα φωτογράφησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤαναφέρει η Danske Bank.
Η SNB κατήργησε την συναλλαγματική ισοτιμία 1,20 στο EUR / CHF και ταυτόχρονα μείωσε στο -0,75% το επιτόκιο παρέμβασης και καταθέσεων.
Η αιφνιδιαστική κίνηση επέδρασε στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος.
Η SNB αναφέρει την πιθανότητα αυξημένης απόκλισης στη νομισματική πολιτική (έναντι ΕΚΤ και Fed) ως αφορμή  για την επιλογή της χρονικής στιγμής της διακοπής του ορίου 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικά φράγκα ενόψει μάλιστα και της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

UBS: Μεγάλη η μεταβλητότητα

Από την πλευρά της, η ελβετική UBS κάνει λόγο για μία «αναπάντεχη κίνηση της SNB, η οποία θα επιφέρει σημαντική μεταβλητότητα τόσο στο ελβετικό νόμισμα όσο και στις ελβετικές μετοχές.

HSBC: 1 ευρώ προς 0,92 ελβετικά φράγκα το 2016

Οι αναλυτές της HSBC σημειώνουν παράλληλα, πως η άρση του ορίου των 1,20 φράγκων/ευρώ συνιστά «μία έκπληξη, δεδομένου του αδύναμου πληθωρισμού στην Ελβετία».
Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την απόφαση της SNB, η επενδυτική τράπεζα εξηγεί πως κινητήριος μοχλός για την ελβετική κεντρική τράπεζα συνέστησε η απροθυμία για μία ευρεία παρέμβαση στη συναλλαγματική αγορά, ως απόρροια της έναρξης της ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της ΕΚΤ.
Μάλιστα, η HSBC διαβλέπει σημαντική ενίσχυση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 0,92 φράγκα/ευρώ έως τα τέλη του 2016.

Citigroup: Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα ήθελε να περιορίσει την πτώση του φράγκου έναντι του δολάριου που ανατιμάται έναντι του ευρώ

Η Citigroup αναφέρει  πως «η ελβετική τράπεζα ήρε το όριο 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικά φράγκα, καθώς επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει την πτώση του φράγκου έναντι του δολαρίου».
«Η SNB αποφάσισε να αντισταθμίσει την υποτίμηση του φράγκου έναντι του δολαρίου με την υποτίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ» εξηγεί παράλληλα.
Αλλά, συνεχίζει η Citigroup, με τα 2/3 των ελβετικών εξαγωγών να καταλήγουν στην Ευρωζώνη, το πρόβλημα του ακριβού φράγκου έναντι του ευρώ θα μπορούσε να εξαλείψει κάθε όφελος από την υποτίμηση έναντι του δολαρίου.

Dennis Gartman: Η χειρότερη κίνηση Κεντρικής Τράπεζας

"Η απόφαση της SNB να εγκαταλείψει ένα καίριο όπλο της νομισματικής της πολιτικής είναι η χειρότερη κίνηση στην οποία έχει προβεί ποτέ κεντρική τράπεζα", δήλωσε, μιλώντας στο CNBC ο γνωστός αναλυτής, Dennis Gartman.
"Πρόκειται για μια πραγματικά ανόητη απόφαση με τεράστιες επιπλοκές ανά τον πλανήτη, που επηρεάζει πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων", εξήγησε.
Όπως πρόσθεσε ο αναλυτής, με την απόφασή της η SNB χάνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ δύσκολα θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει στο σοκ που έχουν ήδη υποστεί η ελβετική χρηματιστηριακή αγορά και οι Ελβετοί πολίτες.

Brown Brothers Harriman: Στόχος ο αποπληθωρισμός

"Η συγκεκριμένη απόφαση της SNB αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της να αναχαιτίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού", σχολιάζει από την πλευρά του ο Marc Chandler, στρατηγικός αναλυτής της Brown Brothers Harriman.
"Στην πιο δυσχερή θέση βρίσκονται - μετά την απόφαση της SNB - οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά συναλλάγματος.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι επενδυτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν στις μετοχές", προσθέτει.

BK Asset Management: Απέτυχε η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

"Η απόφαση της SNB σηματοδοτεί την παραδοχή - εκ μέρους της ίδιας της κεντρικής τράπεζας - πως η πολιτική της απέτυχε", σημειώνει ο Boris Schlossberg, γενικός διευθυντής της BK Asset Management.

El Arian: Κίνηση ιστορικών διαστάσεων η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και ο El-Erian, ο οποίος σε άρθρο του στους Financial Times, εκτιμά πως η απόφαση της SNB είναι μια κίνηση ιστορικών διαστάσεων που δεν περιορίζεται εντός των ελβετικών συνόρων.
Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης άλλων χωρών και επιτάχυνσης κρίσιμων αποφάσεων στη γειτονική - της Ελβετίας - Ευρωζώνη καθίσταται πλέον ορατός.
Άλλωστε οι μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος πάντα αλλάζουν τα δεδομένα διεθνώς και αυτό είναι ένα ιστορικό μάθημα που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση ή παρερμηνεία.
Η απόφαση της SNB να αποσύρει το όριο ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ είχε κύριο και βασικό στόχο να θωρακίσει την ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας.
Οι επιπτώσεις της κίνησης της SNB αποκτούν συστημική σημασία.
Οι πολιτικοί στην Ευρωζώνη μπορούν εύκολα να αντιληφθούν πως η απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας αποτελεί ξεκάθαρη επιβεβαίωση των κινδύνων που προκαλεί η αντικατάσταση των πραγματικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων από τις δράσεις της νομισματικής πολιτικής.
Όλα τα ανωτέρω οδηγούν σε ένα απλό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό συμπεράσμα που δεν αφορά μόνο την ελβετική οικονομία, αλλά τις ισχυρότερες οικονομίες διεθνώς:
Η μετά το 2008 εποχή της υπερβολικής εξάρτησης των οικονομιών από τις δράσεις των κεντρικών τραπεζών πρέπει να λάβει τέλος.
Όσο καθυστερείται το τέλος αυτό, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για λάθη και ατυχήματα στις διεθνείς αγορές...

Standard & Poor's: Δεν κινδυνεύει η πιστολητπική βικανότητα της Ελβετίας


Η  Standard & Poor's εκτιμά πως η απόφαση της SNB δεν απειλεί άμεσα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελβετίας, αλλά ούτε και των τραπεζών της χώρας
Όπως επισημαίνει η S&P, σε ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε, η κίνηση της SNB δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση ΑΑΑ που λαμβάνει η Ελβετία, με σταθερό outlook.
Eπί της ουσίας, η S&P αφήνει να εννοηθεί πως δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση η αξιολόγηση της ελβετικής οικονομίας και των ελβετικών τραπεζών.
Ο οίκος σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως η ισχυρή οικονομία της Ελβετίας και η σταθερή δημοσιονομική της κατάσταση είναι ικανές να ανταπεξέλθουν έναντι του σοκ που έχει προκληθεί στην αγορά συναλλάγματος.
Η απόφαση της SNB δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο ούτε στις αξιολογήσεις των ελβετικών τραπεζών, επαναλαμβάνει η S&P.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 15 Ιανουαρίου 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης