Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Ο Τσίπρας θα μπορούσε να γίνει ο Lula της Ελλάδας και να εκπλήξει θετικά τις αγορές

BofA: Ο Τσίπρας θα μπορούσε να γίνει ο Lula της Ελλάδας και να εκπλήξει θετικά τις αγορές
Ο Τσίπρας θα μπορούσε να εκπλήξει θετικά τις αγορές αποφασίζοντας την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
"Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει ο Lula της Ελλάδας;", διερωτάται η Bank of America Merrill Lynch, διακρίνοντας μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας.
"Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει ο Lula της Ελλάδας;" διερωτώνται οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέα σημερινή έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Greece: conditions for a positive outcome".
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, ο πρόεδρος Lula έχει μείνει στην ιστορία, αφού κατόρθωσε να αποδείξει πως οι ανησυχίες των αγορών για τη Βραζιλία ήταν ανυπόστατες, με την οικονομία της χώρας να σημειώνει εκπληκτικές επιδόσεις.
"Η περίπτωση του Lula καταδεικνύει πως ο Τσίπρας θα μπορούσε να εκπλήξει θετικά τις αγορές, αποφασίζοντας να επιταχύνει τις φιλικές προς τους επενδυτές μεταρρυθμίσεις", σχολιάζει η αμερικανική τράπεζα.

Το στοίχημα της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα παρουσιάζει μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, τα οποία θα πρέπει να πληροί η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει κάθε σοβαρό κίνδυνο.
Περιθώρια βελτίωσης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας υπάρχουν, ωστόσο αυτά θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Το βασικό σενάριο της Bank of America Merrill Lynch προβλέπει πως η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ελλάδα, μετά την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, αλλά και η τρόικα θα επιχειρήσουν να αποφύγουν τις ακραίες εξελίξεις.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν νέο γύρο μεταβλητότητας στις αγορές.
Οι κίνδυνοι αναμένεται να κυριαρχήσουν για το περισσότερο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2015, προβλέπουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Οι όροι για ένα θετικό αποτέλεσμα μεταξύ Αθήνας και πιστωτών
- Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Το πιθανότερο είναι πως θα προκύψει κυβέρνηση συνασπισμού.
Εάν αυτό δεν γίνει, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις αρχές του Μαρτίου, επεκτείνοντας χρονικά την αβεβαιότητα.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα μόνο θα είναι αρνητική εξέλιξη, καθώς θα έχει οριακή και εύθραυστη πλειοψηφία.
- Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αποδείξει στην τρόικα πως έχει ισχυρή βούληση να υπάρξει μεταξύ τους συμφωνία.
Αυτό θα είναι απαραίτητο ώστε η Ευρωζώνη να παρατείνει - και μετά τον Φεβρουάριο - το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος για τις διαπραγματεύσεις.
- Μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας απαιτεί να βρεθεί κοινός τόπος - κοινό έδαφος πολιτικά αποδεκτά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η ελληνική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει μια συμφωνία που πιθανότατα θα διαφέρει από μια σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων και εξαγγελιών.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν μια συμφωνία που θα χορηγεί επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά θα υπόκειται ταυτόχρονα σε αξιόπιστες συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης