Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βini Smaghi: Γιατί το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο - Άτοπο το αίτημα διαγραφής του

Βini Smaghi: Γιατί το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο - Άτοπο το αίτημα διαγραφής του
Το αίτημα για διαγραφή του χρέους είναι δύσκολο να αιτιολογηθεί με αυστηρά οικονομικούς και δημοσιονομικούς όρους
«Τελικά, το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο;» τιτλοφορείται νέο άρθρο του Lorenzo Bini Smaghi, πρώην μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος επιχειρεί να καταδείξει πως το αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι εντελώς… άτοπο!
Ειδικότερα, με άρθρο του στους Financial Times, o Ευρωπαίος τραπεζίτης καταθέτει την άποψή του για το φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
«Το επιχείρημα πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και δεν μπορεί να αποπληρωθεί εγείρει πλήθος ερωτηματικών» σημειώνει ευθύς εξαρχής ο Bini Smaghi.
«Καταρχήν, τα κράτη ποτέ δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους. Απλώς, τα αναχρηματοδοτούν, εκδίδοντας νέο χρέος. Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα δεν διατρέχει σημαντικά προβλήματα, καθώς το χρέος της βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, όπως του ESM και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει: Το χρέος είναι μακράς ωρίμανσης, καθώς επεκτείνεται στα 30 χρόνια. Θα μπορούσε μάλιστα, να υπάρξει περαιτέρω επιμήκυνση, σε περίπτωση που το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Συνολικά, το χρέος της Ελλάδας διατρέχει το μικρότερο κίνδυνο - μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών - στο ζήτημα της αναχρηματοδότησής του.
Παραθέτοντας το δεύτερο επιχείρημά του, ο πρώην τραπεζίτης διατείνει πως «η βιωσιμότητα ενός χρέους εξαρτάται εν πολλοίς από τη δυναμική του».
«Ένα χρέος υψηλής αναλογίας με το ΑΕΠ μπορεί να καταστεί πιο βιώσιμο έναντι ενός χρέους χαμηλής αναλογίας με το ΑΕΠ. Αυτό συντελείται όταν στην πρώτη περίπτωση το χρέος τείνει να σταθεροποιηθεί και τελικώς να μειωθεί και στη δεύτερη περίπτωση, να συνεχίζει να αυξάνεται διαρκώς» διαμηνύει εν συνεχεία.
Έτσι, συνεχίζει, η βιωσιμότητα του χρέους είναι αντιστρόφως ανάλογη με το επίπεδο του επιτοκίου και ανάλογη με την εκτιμώμενη ανάπτυξη της οικονομίας.
Υπό αυτές της συνθήκες, εξηγεί ο Smaghi, τα στοιχεία της Ελλάδας είναι σχετικά… καλά, συγκρινόμενα με των έτερων ευρωπαϊκών κρατών.
Άλλωστε, βάσει των δημοσιονομικών προβλέψεων για την Ελλάδα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το 2015 και κατά 11 μονάδες το 2016, με τη συνολική μείωση έως το 2019 να ανέρχεται στις 40 μονάδες.
Ανακεφαλαιώνοντας, ο Smaghi συμπεραίνει πως το ελληνικό χρέος είναι πιο βιώσιμο από αρκετές άλλες χώρες.
«Η κατάσταση του χρέους δεν είναι τόσο κακή, όσο υποδηλώνει η αναλογία του 175%. Το αίτημα επομένως, για διαγραφή του χρέους είναι δύσκολο να αιτιολογηθεί με αυστηρά οικονομικούς και δημοσιονομικούς όρους. Απλά, ένα τέτοιο αίτημα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιθωρίου υιοθέτησης πιο επεκτατικών δημοσιονομικών πολιτικών» εξηγεί καταλήγοντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης