Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου για το λαϊκισμό - Τα 5 σενάρια για την Ευρώπη

FT: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου για το λαϊκισμό - Τα 5 σενάρια για την Ευρώπη
«Πλέον είναι εφικτό τα λαϊκιστικά κόμματα να συμμετέχουν στις κυβερνήσεις»
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για τον λαϊκισμό σε όλη την Ευρώπη, εκτιμούν οι Financial Times, πραγματοποιώντας εκτενές αφιέρωμα στα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα της Ε.Ε.
Ειδικότερα, ο αρθρογράφος Simon Kuper υπογραμμίζει πως «πλέον είναι εφικτό τα λαϊκιστικά κόμματα να συμμετέχουν στις εθνικές κυβερνήσεις, αρχής γενομένης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει τις ελληνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου».
Μετά από έξι χρόνια κρίσης, διαπιστώνει ο S. Kuper, αποδείχθηκε πως τα συστημικά κόμματα της Ευρώπης, είτε είναι αριστερά είτε δεξιά, απέτυχαν παταγωδώς.
«Πλέον είναι εφικτό τα λαϊκιστικά κόμματα να συμμετέχουν στις κυβερνήσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας ως παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ (Ελλάδα), το Podemos (Ισπανία) και το Sinn Fein (Ιρλανδία).
Όμως, υπάρχουν και ακροδεξιά ή νεοναζιστικά κόμματα, τα οποία αυξάνουν διαρκώς την απήχησή τους, όπως η Χρυσή Αυγή (Ελλάδα), το Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία) και το Ανεξάρτητο Κόμμα (Βρετανία).
Επομένως, για τον αρθρογράφο των Financial Times, υπάρχουν πέντε σενάρια για την Ευρώπη, τέσσερα εφικτά και… ένα ανέφικτο.

Σενάριο 1: Οι λαϊκιστές αποδεικνύονται… κλόουν και γρήγορα χάνουν την απήχησή τους, όπως ακριβώς συνέβη στην Ολλανδία.
Το 2002, το ακροδεξιό LPF συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε και το LFP δεν εξελέγη εκ νέου στη Βουλή.

Σενάριο 2: Τα συστημικά κόμματα ανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους, προκειμένου να ανταγωνιστούν τα λαϊκιστικά.
Έτσι, τα κυρίαρχα κόμματα θα εξαναγκαστούν να παραχωρήσουν ορισμένες διευκολύνσεις στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Ιστορικά, τέτοιου είδους πολιτικές κατάφεραν να εξοντώνουν τον κίνδυνο του κομμουνισμού.
«Μειώνεις τον πόνο του λαού και οι λαϊκιστές εξαφανίζονται» αναφέρoυν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

Σενάριο 3: Τα λαϊκιστικά κόμματα μετατρέπονται σε συστημικά. Ήδη για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει τη στάση του έναντι της Ευρωζώνης και του ευρώ.

Σενάριο 4: Τα λαϊκιστικά κόμματα ευδοκιμούν, καθώς εμφανίζονται σε μία άκρως προσοδοφόρα συγκυρία, όπου η οικονομική κρίση εξαλείφεται και η ανάπτυξη επιταχύνεται.
Ένα τέτοιο σενάριο εξελίχθηκε στη Λατινική Αμερική, όπου διάφοροι αριστεροί ηγέτες, όπως ο Chavez και ο Morales εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρον την οικονομική συγκυρία.
Μία τέτοια κατάσταση αναμένεται να βιώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας, σε μία περίοδο όπου η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σενάριο 5: Νεοναζί και κομμουνιστές αναλαμβάνουν την τύχη της Ευρώπης!


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης