Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: H Eυρωζώνη φοβάται περισσότερο μια συμφωνία με τον Τσίπρα και λιγότερο το Grexit

FT: H Eυρωζώνη φοβάται περισσότερο μια συμφωνία με τον Τσίπρα και λιγότερο το Grexit
Οι Ευρωπαίοι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία με έναν ηγέτη που έχει απειλήσει πως θα σταματήσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις;
Αυτό που φοβάται περισσότερο η Ευρωζώνη δεν είναι το Grexit, αλλά μια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμούν οι Financial Times, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις ενόψει της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου.
Όπως επισημαίνουν, οι Ευρωπαίοι φοβούνται λιγότερο για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και περισσότερο για το είδος της συμφωνίας που θα κληθούν να συνάψουν με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όσο πιο κοντά πλησιάζει προς την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο πιο έντονο καθίσταται το αίσθημα του πανικού.
Ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε από το πουθενά, ωστόσο κατόρθωσε να ανατρέψει, στις εκλογές του 2012, τα δεδομένα που ίσχυαν, μέχρι τότε, για τα δύο παραδοσιακά, συντηρητικά κόμματα της Ελλάδας, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είχαν προειδοποιήσει στις εκλογές του 2012 πως η ψήφος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς και σε οικονομικό Αρμαγεδδώνα.
"Τι εναλλακτική είχαμε;" θυμάται σήμερα - για τότε - κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
"Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ήταν τα κόμματα που τότε ήθελαν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ", απαντά.
Σήμερα, τρία σχεδόν χρόνια μετά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ο φόβος για την Ελλάδα επανέρχεται.
Πολιτικοί σύμμαχοι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, δηλώνουν πως είναι έτοιμοι για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Eπίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Pierre Moscovici, έχει χαρακτηρίσει αυτοκαταστροφικό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση για Grexit έχει επιστρέψει.
Ωστόσο, πλέον οι Ευρωπαίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πως το 2015 δεν είναι 2012.
Κανείς δεν θεωρεί πραγματικά πως μπορεί να υπάρξει Grexit.
H EKT είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ευρύ πρόγραμμα αγοράς ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επαρκώς ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η Ελλάδα, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματά της, είναι σχεδόν αυτάρκης, αφού έχει κατορθώσει να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, έχει επιστρέψει στις αγορές, ενώ η οικονομία έχει πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης, μετά από έξι διαδοχικά χρόνια βαθιάς ύφεσης.
Ο φόβος για την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι διαφορετικός.
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παρασύρει την Ευρωζώνη σε πολιτική αβεβαιότητα, αρκετών μηνών, επιβεβαιώνοντας πως η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να ταλανίζεται από το υψηλό χρέος, την αδύναμη ανάπτυξη και την πολιτική αστάθεια, παρά το γεγονός που έχουν περάσει πέντε χρόνια προσπαθειών για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση.
Στο επίκεντρο του οικονομικού προγράμματος του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται το αίτημα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Πρόκειται για μια πρόταση σχεδόν αδιανόητη για τους περισσότερους οικονομολόγους.
Πόσο ριζοσπαστική είναι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;
Είναι τόσο ριζοσπαστική που - σύμφωνα με τις αποκαλύψεις τριών Ευρωπαίων αξιωματούχων - είχε ήδη εξεταστεί ως επιλογή το 2012...
Αξιωματούχοι που έχουν γνωρίσει τον Αλέξη Τσίπρα τον χαρακτηρίζουν λογικό.
Η πλειοψηφία των αξιωματούχων που έχουν γνωρίσει τον Αλέξη Τσίπρα θεωρεί πως θέλει να κυβερνήσει και θα το κάνει, σύμφωνα με κεντρώες ιδέες και πεποιθήσεις, ακόμη κι αν το ένα τρίτο του κόμματος του αφορά Μαρξιστές.
Ορισμένοι θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να γίνει ο Luiz Inácio Lula da Silva της Ελλάδας, θυμίζοντας τον πιο σημαντικό μεταρρυθμιστή πρόεδρο της Βραζιλίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει ενώπιον των Ευρωπαίων ένα πολιτικό πρόβλημα και όχι ένα οικονομικό πρόβλημα.
Οι Ευρωπαίοι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία με έναν ηγέτη που έχει απειλήσει πως θα σταματήσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις;
Μια κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα καταδικάσει την Ευρωζώνη σε έναν νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας, προειδοποιούν οι Financial Times.
"Όμως, όπως ακριβώς οι αγορές, έτσι και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων έχει αποδεχθεί μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
"Η πρόκληση δεν είναι πια η επιβίωση της Ευρωζώνης, αλλά ένας αποδεκτός συμβιβασμός", καταλήγουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης