Αναλύσεις – Εκθέσεις

Le Monde: Τρομάζει την Ευρώπη ο ελληνικός κίνδυνος - Nα συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία

Le Monde: Τρομάζει την Ευρώπη ο ελληνικός κίνδυνος - Nα συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία
«Η Ελλάδα παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης»
«Ναρκοθετημένη από την Ελλάδα και τον αποπληθωρισμό» χαρακτηρίζει την Ευρώπη, στην τρέχουσα συγκυρία, η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Απαριθμώντας τα οικονομικά δεδομένα των ημερών, η εφημερίδα εκφράζει έντονες ανησυχίες για τη σημαντική πτώση του ευρώ, τη διαρκή υποχώρηση του πληθωρισμού στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη, αλλά και για την αναταραχή που προκαλεί στις αγορές το ενδεχόμενο ενός Grexit.
Σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα παραμένει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης» η Le Monde υποστηρίζει ότι «το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2006, με την επανεμφάνιση του σεναρίου για Grexit».
«Ο ελληνικός κίνδυνος τρομάζει εκ νέου την Ευρώπη» υπογραμμίζει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι «οι εντάσεις αυτές σημειώνονται σε μια περίοδο, κατά την οποία η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια άλλη απειλή: τον αποπληθωρισμό».
Το 2015, δεν θα μπορούσε να είχε χειρότερο ξεκίνημα, από οικονομικής απόψεως, για την Ευρωζώνη, αναφέρει το δημοσίευμα, δίνοντας στοιχεία από τις πτώσεις που υπέστησαν τα χρηματιστήρια.
Για την εφημερίδα, η υπόθεση ενός Grexit που ταράσσει τα πνεύματα, προωθήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο από το Spiegel, με τη δημοσίευση ότι η Merkel θεωρούσε «αναπόφευκτη» την έξοδο της Ελλάδας στην περίπτωση ανόδου στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Αθήνα θα έχει δυσκολία να διαπραγματευθεί αν δεν συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία» προειδοποιεί η Le Monde.
Πέρα από την Ελλάδα, ένας άλλος κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός, ο όποιος στη Γερμανία έπεσε στο 0,2% τον Δεκέμβριο, που είναι η χαμηλότερη τιμή του μετά τον Οκτώβριο του 2009.
«Αν δεν δράσει, η ΕΚΤ στη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου ρισκάρει να απογοητεύσει» διαμηνύουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει ομόλογα από την Πορτογαλία, την Ιταλία και κυρίως από την Ελλάδα, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης της ανόδου των επιτοκίων.
Παρ' όλα αυτά κανείς δεν πιστεύει ότι ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, μπορεί μόνος του να λύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης