Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στην Ελλάδα, σε 4 ερωτήσεις - απαντήσεις

WSJ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στην Ελλάδα, σε 4 ερωτήσεις - απαντήσεις
Μερίδα αναλυτών προειδοποιεί πως η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πλήξει την πορεία του ευρώ
Έναν χρήσιμο οδηγό με 4 ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, παρουσιάζει η Wall Street Journal.
Ακολουθεί ο κατάλογος των ερωτήσεων και απαντήσεων:

1) Γιατί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα προκάλεσε αναταράξεις;
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνήθως είναι ένα γεγονός που περνάει απαρατήρητο, αλλά αυτή τη φορά οδήγησε την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές.
Όπως ορίζει το Σύνταγμα, η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες εάν οι βουλευτές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, με διευρυμένη πλειοψηφία, μετά από τρεις γύρους ψηφοφοριών.
Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία χθες Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου πραγματοποίηθηκε σε μία κρίσιμη στιγμή.
Από το καλοκαίρι, η Ελλάδα προσπαθεί να γεφυρώσει τις μεγάλες διαφορές που τη χωρίζουν με την τρόικα, σε θέματα περικοπών και προώθησης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση.

2) Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας;
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, είναι το φαβορί για κερδίσει τις εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν ότι το προβάδισμά του Αλέξη Τσίπρα έναν του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συρρικνώνεται, καθώς ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι θα κρατήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ.
Δεν είναι βέβαιο εάν ο Αλέξης Τσίπρας κατορθώσει να διασφαλίσει την αυτοδυναμία και για αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνεργασιών.
Η έκβαση των εκλογών αναμένεται να κριθεί στο νήμα.

3) Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο δημοφιλής;
Η καταδίκη της λιτότητας από τον Αλέξη Τσίπρα προσελκύει τους Έλληνες πολίτες που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από αυτήν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί πως θα επαναπροσλάβει 150.000 υπαλλήλους που απομακρύνθηκαν από το δημόσιο.
Η εν λόγω ρητορική ενθαρρύνει τις στρατιές των ανέργων. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται να επαναφέρει τον βασικό μισθό σε προ κρίσης επίπεδα.

4) Ποιος είναι οι αντίκτυπος των πολιτικών εξελίξεων της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αγορές;
Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν αποκλείεται να δεχθούν πιέσεις, λόγω της αβέβαιης φύσης της έκβασης των εκλογών και την πολιτική στάση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Μερίδα αναλυτών προειδοποιεί πως η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πλήξει την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης