Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μονόδρομος οι εκλογές - Αβεβαιότητα και άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τρομάζουν τα διεθνή ΜΜΕ

Μονόδρομος οι εκλογές - Αβεβαιότητα και άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τρομάζουν τα διεθνή ΜΜΕ
Ισχυρό πλήγμα στην οικονομία λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας
Πολιτική αβεβαιότητα, κατάρρευση της οικονομίας και φόβος για τον… ΣΥΡΙΖΑ στοιχειοθετούν το κλίμα που επικρατεί στο διεθνή Τύπο, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Με τα πολιτικά περιθώρια να στενεύουν, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να πληγεί λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και του φόβου αναρρίχησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Πιο αναλυτικά, αβέβαιο χαρακτηρίζει το μέλλον της Ελλάδας το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, στον απόηχο της άκαρπης δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως σχολιάζει ο Simon Smith, επικεφαλής οικονομολόγος στην FxPro, αναφέρει ότι αν επακολουθήσουν πρόωρες εκλογές θα επακολουθήσουν, θα φέρουν τον κίνδυνο μίας κυβέρνησης με πολύ πιο λιγότερο μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Όπως σημειώνει το CNBC, ο Α. Σαμαράς οδηγήθηκε στην απόφαση να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να τεστάρει τη δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία Σαμαρά, αύξησε οριακά τις πιθανότητες της κυβέρνησης να εκλέξει νέο πρόεδρο, η προσφορά του πρωθυπουργού ήρθε πολύ αργά για να πετύχει, το οποίο σημαίνει ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης έπειτα από μία αποτυχημένη προεδρική εκλογή παραμένει το πιο πιθανό σενάριο» εκτιμά ο Wolfango Piccoli, διευθυντής στην Teneo Intelligence.
Ένα βήμα πιο κοντά στις εκλογές είναι η Ελλάδα, μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη δεύτερη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο, τονίζεται σε άρθρο των Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές και ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αθήνα θα τεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τους διεθνείς πιστωτές της.
Στο άρθρο υπογραμμίζεται ακόμη ότι μετά το διάγγελμα Σαμαρά την Κυριακή, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προκήρυξη εκλογών αργότερα μέσα στο 2015, ο υποψήφιος της κυβέρνησης κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη επιπλέον 8 βουλευτών, ωστόσο τονίζεται ότι τα δύο μικρότερα κόμματα απ' όπου θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό των υπολειπόμενων βουλευτών έχουν τονίσει ότι θα ψηφίσουν «παρών».
Παράλληλα, τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σταθερά την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις έναντι της Ν.Δ., με τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να υποστηρίζει ότι αν εκλεγεί, θα απαιτήσει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της χώρας και την αναζωογόνηση της οικονομίας μέσω αύξησης των δημοσίων δαπανών, θέτοντας σε πορεία σύγκρουσης την Αθήνα με τους διεθνείς πιστωτές της.
Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της δεύτερης ψηφοφορίας, τα 10ετή ελληνικά ομόλογα κινούνταν ελαφρώς υψηλότερα, αν και κάτω του 10%.
Στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σημειώνοντας ότι στις 29 Δεκεμβρίου ο έλληνας πρωθυπουργός έχει μια τελευταία ευκαιρία να λύσει το αδιέξοδο που έχει προκύψει και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι στη δεύτερη ψηφοφορία ο υποψήφιος της κυβέρνησης για το προεδρικό αξίωμα έλαβε 168 θετικές ψήφους και σημειώνει ότι θα απαιτηθεί η υποστήριξη βουλευτών των μικρότερων κομμάτων προκειμένου να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία.
Τονίζεται, τέλος, η πρόταση που έχει κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προκήρυξη εκλογών αργότερα μέσα στο 2015, αλλά και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση προκήρυξη εκλογών, ενώ τονίζει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στη δεύτερη ψηφοφορία, αναφέρεται το πρακτορείο Reuters.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται άλλους 12 βουλευτές, προκειμένου να εξασφαλίσει την εκλογή του Σταύρου Δήμα, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Όπως τονίζεται, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Στον απόηχο του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, το χρηματιστήριο περιόρισε τις απώλειές του.
Πλέον ο Σαμαράς πρέπει να συγκεντρωθεί στην εύρεση των 12 ψήφων που του λείπουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως σημειώνει το Reuters, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους και δεν θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα τηρήσουν την κομματική πειθαρχεία, καθώς αναμένονται έντονες διεργασίες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Για αύξηση του φόβου παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, κάνει λόγο το γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων Associated Press.
Το πρακτορείο αναφέρεται στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη δεύτερη σημερινή ψηφοφορία.
Η αποτυχία αυτή τροφοδοτεί την ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, γεγονός που ασκεί πιέσεις στις αγορές.
Όπως τονίζει η Sarah Pemberton, οικονομολόγος της Capital Economics, οι επενδυτές ανησυχούν για όσα πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αναδιάρθρωση χρέους και η χαλάρωση της λιτότητας, παρά τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα.
Άκαρπη κρίνεται και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει η Repubblica, με τη διαδικασία «που όλη η Ευρώπη, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα», να επαναλαμβάνεται την ερχόμενη Δευτέρα.
Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας ήταν και πάλι «μαύρος καπνός», ωστόσο ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με την πρώτη ψηφοφορία, 168 ψήφοι έναντι 160 ψήφων, αλλά και καλύτερο του αναμενόμενου.
Στην τρίτη ψηφοφορία, ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάποιες ελπίδες να «τετραγωνίσει τον κύκλο» και να βρει τις 180 ψήφους για την εκλογή του ΠτΔ και την αποφυγή των εκλογών, ενώ αναμένεται να παίξει όλα τα χαρτιά του.
Σε περίπτωση μη εκλογής Πρόεδρου, σημειώνει η εφημερίδα, οι Έλληνες πολίτες θα οδηγηθούν στις κάλπες, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σαφές προβάδισμα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι έτοιμος να θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμφωνίες με την τρόικα.
Τέλος, η Republicca, επισημαίνει πως η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη σε έντονο κλίμα, καθώς τις προηγούμενες μέρες η ένταση είχε ανέβει, εν μέσω νέων κατηγοριών για χρηματισμούς βουλευτών, που, όμως, μπήκαν στο αρχείο, αλλά και λόγω του διαγγέλματος του Έλληνα πρωθυπουργού, που μίλησε για κλίμα συναίνεσης και βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015.
Στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας αναφέρεται δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC, στο οποίο σημειώνεται ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, Ελλάδα και Ευρωζώνη απειλούνται με νέα οικονομική αβεβαιότητα.
Στο άρθρο τονίζεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος ότι η πρόταση του, για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προκήρυξη εκλογών αργότερα μέσα στο 2015, θα γίνει αποδεκτή από περισσότερους βουλευτές και θα στεφθεί με επιτυχία η προεδρική εκλογή.
Ακόμη, επισημαίνεται η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Α. Σαμαράς, ότι η χώρα κινδυνεύει με μια καταστροφική έξοδο από την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που το κοινοβούλιο δεν εκλέξει Πρόεδρο.
Εν τω μεταξύ νέα απογοήτευση του έλληνα πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, λόγω της αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στη δεύτερη ψηφοφορία του ελληνικού κοινοβουλίου κάνει λόγο σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Les Echos, στο οποίο σημειώνει «μαύρος καπνός» βγήκε από την ελληνική βουλή.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η πρόταση που έκανε ο έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με το διάγγελμά του, προκειμένου να αποφύγει μια νέα αποτυχία, αποδείχθηκε «νεκρό γράμμα».
Το Bloomberg σημειώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποτρέψει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θεωρείται αναπόφευκτη καθώς «αν ο Σαμαράς αποτύχει και στην τρίτη και τελική ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί, με αποτέλεσμα την προκήρυξη εκλογών».
Για αποτυχία της ελληνικής Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνει λόγο και η Wall Street Journal, σχολιάζοντας την έκβαση της σημερινής, δεύτερης ψηφοφορίας.
Όπως τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα, η ελληνική βουλή δεν στήριξε ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Στ. Δήμα και πλέον όλη η προσοχή στρέφεται στην τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.
Ο υποψήφιος του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να εκλεγεί, ούτε στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία.
Ωστόσο σήμερα ο Σταύρος Δήμας κατόρθωσε να συγκεντρώσει οκτώ περισσότερες ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία.
"Η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα το 2015 αυξάνεται", εκτιμά η Wall Street Journal.
Η ελληνική κυβέρνηση, μετά τις 168 θετικές ψήφους της δεύτερης ψηφοφορίας, χρειάζεται ακόμη 12, προκειμένου να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως προσθέτει η εφημερίδα, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 180 θετικές ψήφοι και να αποτραπεί ο κίνδυνος διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, τρόμο προκαλεί στον Αντώνη Σαμαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, για το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει στην διαδικτυακή της έκδοση ότι «με την σημερινή ψηφοφορία σημειώθηκε ελαφρά πρόοδος. Οκτώ επιπλέον βουλευτές, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, εκφράστηκαν υπέρ του Σταύρου Δήμα», αλλά είναι ακόμη «πολύ λίγοι για να του εγγυηθούν την κατάκτηση του υψηλότερου θεσμικού αξιώματος».
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τις ενδεχόμενες εκλογές ως «έργο τρόμου για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για τις αγορές και την Ευρώπη, οι χρηματαγορές της οποίας υπέφεραν ήδη, τις περασμένες ημέρες, εξαιτίας της πολιτικής αυτής κρίσης».
Η εφημερίδα προσθέτει ότι η διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί, στην παρούσα φάση, στο 3,4% και σημειώνει, επίσης, ότι «το 55% των Ελλήνων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι ο Τσίπρας και το κόμμα του ίσως υπερεκτίμησαν τυχόν ευνοϊκές συνέπειες, προς όφελός τους, από ενδεχόμενη αποτυχία της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου».
Εντωμεταξύ σε άρθρο της εφημερίδας Corriere della Sera, υπογραμμίζεται ότι «εξαιτίας της Ελλάδα οι αγορές τρέμουν και πάλι» και πως αν το όλο τοπίο δεν αλλάξει «η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εμπροσθοφυλακή μιας ευρύτερης εκλογικής εξέγερσης κατά της λιτότητας».
Ο αναλυτής προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την οικονομική κάλυψη «για την εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεών του υπέρ του εξασθενημένου ελληνικού λαού».
«Κατά συνέπεια, αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύψει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Η έξοδος της Αθήνας από το ευρώ μπορεί να καταστεί αναγκαία, ή τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης θα μπορούσαν να βρεθούν με το μαχαίρι στο λαιμό. Η Ελλάδα θεωρείται ακόμη μια νάρκη» σημειώνεται στο άρθρο.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα τέλος, «καμία εκλογική αναμέτρηση- ούτε και η ελληνική- δεν μπορεί να κριθεί προκαταβολικά»». «Η Ευρώπη η οποία δεν αναπτύσσεται οικονομικά όσο θα έπρεπε, δεν δημιουργεί την αναγκαία απασχόληση για να πείσει τους ψηφοφόρους και δυσκολεύεται να πορευθεί την οδό που θα οδηγήσει στην αναμόρφωσή της, θα καταφέρει να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας οριστικής ρήξης ανάμεσα σε Βορρά και Νότο; Η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει το ιδιαίτερο βάρος της για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη;», διερωτάται, τέλος, η «Corriere della Sera».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης