Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Forbes: Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί επικίνδυνη αχίλλειο πτέρνα της Ευρωζώνης

Forbes: Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί επικίνδυνη αχίλλειο πτέρνα της Ευρωζώνης
Αναρωτιέται κανείς πότε οι άλλες χώρες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος θα πουν: "Φτάνει πια... θα φύγουμε”
Με μια ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα, η νέα ανάλυση του Forbes χαρακτηρίζει την χώρα μας την “αχίλλειο πτέρνα” της Ευρωζώνης, καθώς βλέπει ότι η κρίση επανήλθε. 
Η εύθραυστη ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μία ιδιαίτερη δοκιμασία: Την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. 
Δεδομένης της δομής του ελληνικού κοινοβουλίου η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, εξέλιξη που εάν δεν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες γενικές εκλογές. 
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε ότι η επίσπευση της εκλογής του ΠτΔ, ενώσο η αξιολόγηση της τρόικας είχε σε εξέλιξη, θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να κερδίσει την πλειοψηφία που απαιτείται, ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία. 
Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει αποδειχθεί ως μια τραγωδία για τον Πρωθυπουργό, ενώ η Ελλάδα έχει χάσει τους απαιτούμενους στόχους για την αξιολόγηση της τρόικας. 
Συνεπώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να χορηγήσουν παράταση κατά δύο μήνες στο τρέχον πρόγραμμα δανεισμού της.
Για άλλη μια φορά ένα έθνος που δεν έπρεπε ποτέ να του επιτραπεί να μπει στην Ευρωζώνη... ή να την έχει εγκαταλείψει από το 2010... ανταμείβεται και πάλι για την αποτυχία να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ενώ του δίδεται περισσότερος χρόνος για να συμμορφωθεί.
Η απόφαση αυτή ήταν μια προσπάθεια να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να εκπληρώσει τις εκκρεμείς απαιτήσεις της τρόικας, ενώ την ίδια ώρα η ελίτ της Ευρωζώνης είναι τρομοκρατημένη από το τι μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Μεγάλα χρέη....

Η χώρα δραπέτευσε μια μακρά ύφεση έξι ετών στο 3ο τρίμηνο του 2014 και ανέκαμψε με τον ταχύτερο ρυθμό από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. 
Ωστόσο, απέχει πολύ από την πλήρη ανάκαμψη. 
Η ανεργία εξακολουθεί να είναι στο 25,7% και ανεργία των νέων είναι πάνω από το 49%. 
Τα επίπεδα του χρέους ως προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκαν στο 174,1%, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς θα κριθεί ακόμη και η τύχη της χώρας εάν γίνουν πρόωρες εκλογές. 
Εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και αναδειχθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τότε η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά επισφαλής. 
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφέρει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία διάσωσης, αν και τελευταία έχει περιοριστεί ο τόνος της ρητορείας υπερ της αναίρεσης του Μνημονίου. 
Μένει να δούμε αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και πως θα απαιτήσει την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους. 
Σύμφωνα με την ανάλυση του Forbes, η πραγματικότητα είναι ότι όπως με όλες τις σοσιαλιστικές υποσχέσεις είναι ακριβώς πάρα πολύ καλές για να είναι αληθινό.
Και καταλήγει: αναρωτιέται κανείς πότε οι άλλες χώρες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος θα πουν: "Φτάνει πια... θα φύγουμε”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης