Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κόντρα σε όλους η UniCredit: Η Ελλάδα θα εκλέξει ΠτΔ και θα αποφύγει τις εκλογές

Κόντρα σε όλους η UniCredit: Η Ελλάδα θα εκλέξει ΠτΔ και θα αποφύγει τις εκλογές
Τα δύο σενάρια της ιταλικής τράπεζας για την προεδρική εκλογή
(upd)Από την επικρατούσα εκτίμηση των αναλυτών περί πρόωρων εκλογών παρεκκλίνει η UniCredit, καθώς καθιστά άκρως πιθανή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, η ιταλική επενδυτική τράπεζα εκφράζει την άποψη πως «η Ελλάδα θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά το γεγονός πως ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί μόλις 155 βουλευτές».
Όπως εξηγεί, η διαδικασία θα οδηγηθεί στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, όπου θα κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα.
Ας σημειωθεί πως η πρώτη ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη για τις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη για τις 29 Δεκεμβρίου.
Η UniCredit παραθέτει δύο σενάρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δίνοντας περισσότερες πιθανότητες στο πρώτο:
1. Στην πρώτη ψηφοφορία, η κυβέρνηση θα συγκεντρώνει περίπου 175 βουλευτές. Οι αγορές θα αρχίσουν να προεξοφλούν θετική έκβαση της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή. Έτσι, οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου αυξάνονται δραματικά.
2. Ο υποψήφιος για την προεδρία συγκεντρώνει λιγότερες από 175 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από την έκβαση της τρίτης ψηφοφορίας. Στο συγκεκριμένο σενάριο, η μεταβλητότητα στην αγορά παραμένει στα ύψη έως τα τέλη του 2014.
Την ίδια στιγμή, η Barclays εντάσσει στο βασικό της σενάριο, την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Citigroup αποφεύγει να παραθέσει τη δική της εκτίμηση.

Barclays
Δεδομένης της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά πιθανό το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την εξουσία, εάν και εφόσον προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εντός του 2015.
Πάντως, ακόμη θεωρείται αβέβαιο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αποσπάσει επαρκή υποστήριξη, προκειμένου να σχηματίσει τη δική του κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει αναταράξεις στις αγορές.

Citigroup
Η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η 17η Δεκεμβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών.
Μέχρι τότε, οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές, δεδομένης της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας.

(πρώτη ενημέρωση 11 Δεκεμβρίου 2014, 07:12)

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης