Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Οι χαμένοι και οι… κερδισμένοι από τη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου - Ποιες χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο»

Economist: Οι χαμένοι και οι… κερδισμένοι από τη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου - Ποιες χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο»
Κάτω των 80 δολαρίων η τιμή του αργού
Τους χαμένους και τους… κερδισμένους από τη «βουτιά» του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων παραθέτει ο Economist.
Με την τιμή του βαρελιού να έχει υποχωρήσει κάτω των 80 δολαρίων, το βρετανικό περιοδικό τονίζει πως ορισμένες χώρες βλέπουν την καταστροφή να πλησιάζει επικίνδυνα και ορισμένες άλλες δρέπουν τα σημαντικά οικονομικά οφέλη. 
Πιο αναλυτικά, για τις χώρες - πετρελαιοπαραγωγούς, η πτώση της τιμής του πετρελαίου ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφική.
Η «βουτιά» στα έσοδα των δημόσιων ταμείων φαντάζει αναπόφευκτη, με τις Βενεζουέλα, Ιράν και Ρωσία να αντιμετωπίζουν το χειρότερο κίνδυνο.
Για παράδειγμα, η οικονομία της Βενεζουέλας στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την παραγωγή πετρελαίου. Μέχρι στιγμής, η πώληση του αργού χρηματοδοτούσε το κρατικό χρέος και αναπλήρωνε τις ελλείψεις σε αποθέματα ξένου συναλλάγματος.
Στο Ιράν παράλληλα, η πώληση του αργού αντιστάθμιζε τις απώλειες από το «κύμα» κυρώσεων της Δύσης.
Στην ίδια μοίρα και η Ρωσία, η οποία ενίσχυε το νόμισμά της και μείωνε τα ελλείμματα χάρη στις πωλήσεις αερίου και πετρελαίου.
Με την τιμή του πετρελαίου πλέον να διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο, η κατάσταση έχει αλλάξει προς το χειρότερο για τις προαναφερθείσες χώρες.
Ο κίνδυνος αστάθειας μεγεθύνεται διαρκώς, καθώς η δημοσιονομική πορεία αναμένεται να εκτροχιαστεί λίαν συντόμως.
Βέβαια, εκτός των αρνητικών επιπτώσεων, υπάρχει και η θετική απόληξη του φαινομένου, η οποία φαίνεται να αφορά και τις περισσότερες χώρες.
Οι χώρες – καταναλωτές αναμένεται να πάρουν μία βαθιά οικονομική ανάσα από την πτώση του πετρελαίου, καθώς θα καταφέρουν να εξοικονομήσουν έως και 1 τρισ. δολάρια ετησίως.
Για παράδειγμα, η Ινδονησία και η Ινδία δαπανούν το 20% και το 14% αντίστοιχα, των δημόσιων δαπανών για την εισαγωγή πετρελαϊκών παραγώγων.
Την ίδια ώρα, καταλήγει ο Economist, η μείωση των τιμών απελευθερώνει κρατικούς πόρους, οι οποίοι δύνανται να διοχετευτούν στην παραγωγή ή στην ελάφρυνση των φορολογούμενων!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης