Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστήριο στην Τουρκία με τις ανεξήγητες εκροές 10 δισ. δολ. πριν από τις εκλογές

Μυστήριο στην Τουρκία με τις ανεξήγητες εκροές 10 δισ. δολ. πριν από τις εκλογές
Οι εκλογές αποτέλεσαν έναυσμα για τη φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία

Οι ανεξήγητες εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία αυξήθηκαν ξανά πριν από τις πρόσφατες εκλογές, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο που είχε σημειωθεί ενόψει των εθνικών εκλογών πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.
Τα καθαρά λάθη και παραλείψεις -ή χρήματα άγνωστης προέλευσης- κατέγραψαν ένα ποσό της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο, σχεδόν ίσα με τον απολογισμό του Μαΐου 2023.
Οι εκροές περιόρισαν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας κατά περίπου το ίδιο ποσό, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τη διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg.

Φυγή κεφαλαίων

Οι εκλογές αποτέλεσαν έναυσμα για τη φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία, ως αντανάκλαση της ανησυχίας για τον κίνδυνο απότομης υποτίμησης του νομίσματος μετά την καταμέτρηση των ψήφων.
Η λίρα έχασε έως και 7% σε μια Τμέρα μετά τις προεδρικές εκλογές.
Ωστόσο, τα στοιχεία του Μαρτίου αποτελούν έκπληξη, δεδομένης της στροφής προς πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές από τον περασμένο Ιούνιο και της εστίασης της κεντρικής τράπεζας στη διασφάλιση της πραγματικής ανατίμησης της λίρας.
Το τουρκικό νόμισμα παρέμεινε σε σχετικά σταθερή πορεία από τις τοπικές εκλογές, κερδίζοντας 0,5% έναντι του δολαρίου, παρόλο που το κόμμα του προέδρου Erdogan υπέστη μια ιστορική ήττα σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

TURKEY.JPG

Kαταφύγιο

Το σκληρό νόμισμα και ο χρυσός γίνονται συχνά καταφύγιο για τους Τούρκους που ανησυχούν για την οικονομική και πολιτική αστάθεια.
Τον Μάρτιο, οι εισαγωγές χρυσού αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Οι πρόσθετες δημοσιονομικές προσαρμογές θα βοηθήσουν να τεθούν τα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας σε πιο βιώσιμο δρόμο επιβραδύνοντας την εγχώρια ζήτηση, δήλωσε ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci από την Κωνσταντινούπολη.
Αν και οι εισαγωγές χρυσού ανέκαμψαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο Haluk Burumcekci αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί το 2024 κατά ένα τρίτο από πέρυσι, που ήταν στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης