Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Πολιτικά τα αίτια της αναταραχής στην Αθήνα - Κανένας κίνδυνος αναβίωσης της ευρωπαϊκής κρίσης

Financial Times: Πολιτικά τα αίτια της αναταραχής στην Αθήνα - Κανένας κίνδυνος αναβίωσης της ευρωπαϊκής κρίσης
Η ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει επανέλθει...
Τη σύνδεση μεταξύ της πρόσφατης αναταραχής στην Ελλάδα και της αναβίωσης της ευρωπαϊκής κρίσης απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Financial Times.
Ειδικότερα, σε σημερινό τους δημοσίευμα, καθιστούν σαφές πως η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας δεν ταυτίζεται με την αναβίωση της ευρωπαϊκής κρίσης.
«Για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2010, το 10ετές ομόλογο της Ελλάδα εκτινάχθηκε άνω του 9%» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Αναζητώντας τα αίτια της αναταραχής, τονίζει πως πυροδοτήθηκαν από την εγχώρια πολιτική σκηνή και την απειλή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
«Η επιστροφή του κινδύνου οδήγησε τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, καθώς το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα» αναφέρει εν συνεχεία.
Όπως εκτιμά, η ασφαλέστερη οδός για να κρίνουμε την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα spreads της Ισπανίας εκτινάχθηκαν κατά +6%. Τον τελευταίο μήνα, υποχώρησαν κατά -1,2% ενώ την Πέμπτη αυξήθηκαν μόλις κατά +1,4%.
«Αυτό σημαίνει πως η ευρωπαϊκή κρίση δεν επανήλθε. Το sell – off στην περιφέρεια υπογραμμίζει απλώς τις παγκόσμιες ανησυχίες, οι οποίες προέρχονται από μία σειρά παραγόντων, όπως η αναποτελεσματικά των μέτρων της ΕΚΤ, η αβεβαιότητα για την πολιτική της Fed και η εξάπλωση του ιού Ebola» εξηγεί καταλήγοντας η εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης