Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Οι επενδυτές φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ - Λάθος το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο

FT: Οι επενδυτές φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ - Λάθος το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο
Η αντίδραση των αγορών στα σχέδια του A. Σαμαρά καταδεικνύει πως είναι μεγάλες οι ανησυχίες για την Ελλάδα
Mπούμερανγκ για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά γύρισε το σχέδιο του για την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τα πακέτα διάσωσης και τα μνημόνια.
Όπως επισημαίνουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, ο Αντώνης Σαμαράς την περασμένη εβδομάδα επινόησε ένα τολμηρό τέχνασμα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και να θωρακίσει την κυβερνητική συνοχή.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στους βουλευτές πως η Ελλάδα θα απεμπλακεί από το μνημόνιο στα τέλη του 2014.
Ωστόσο, το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά του γύρισε μπούμερανγκ και μάλιστα με τρόπο δραματικό.
Την Πέμπτη οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν πάνω από το επικίνδυνο όριο του 9%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα για το 2014, καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν ευθέως την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της - χωρίς εξωτερική βοήθεια - από τις αγορές.
Σε αυτό το κύμα ανησυχιών, έρχεται να προστεθεί και η συνεχιζόμενη άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, απειλώντας ανοιχτά να ανέλθει στην εξουσία εντός των επόμενων μηνών, ένα ενδεχόμενο που πλέον θεωρούν πιθανό ολοένα και περισσότεροι βουλευτές από το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, τη Νέα Δημοκρατία.
Ορόσημο για την Ελλάδα, συνεχίζουν οι Financial Times, θα αποτελέσουν οι εκλογές για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2015, καθώς αν υπάρξει αδιέξοδο, τότε τον Μάρτιο η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
"Είναι προφανές πως οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν πείθονται πως η Αθήνα θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, αν η τρόικα αποχωρήσει από την Ελλάδα", σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
Μπροστά σε αυτό το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα, ο κ. Σαμαράς υποχρεώθηκε πολύ γρήγορα σε αναδίπλωση, διαβεβαιώνοντας τα μέλη της κυβέρνησης, στο υπουργικό της Τετάρτης, πως η Αθήνα θα αποδεχθεί μια προληπτική πιστωτική στήριξη, με το τέλος των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στα τέκη του τρέχοντος έτους.
Το ύψος αυτής της πιστωτικής γραμμής θα τεθεί σε διαβούλευση - και διαπραγμάτευση - με την τρόικα.
Ωστόσο, καθώς παραμένει το δυσμενές κλίμα των αγορών, ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις να μην εγκαταλείψει ταυτόχρονα το δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016.
Η αντίδραση των αγορών στα σχέδια του κ. Σαμαρά καταδεικνύει πως είναι μεγάλες οι ανησυχίες για την Ελλάδα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
"Μπορεί η Ελλάδα να έχει καταγράψει πρόοδο, ωστόσο η Ευρωζώνη αμφιβάλλει για την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίζει την υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας", σχολιάζουν οι αναλυτές του Eurasia Group.
Όπως τονίζουν στη συνέχεια οι Financial Times, παρά την τεράστια δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εφαρμόσει εκατοντάδες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις...
Η φοροδιαφυγή των πλουσίων παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων δεν έχει προχωρήσει, ενώ εκκρεμεί και η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
"Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα αυξάνεται, ανεξάρτητα από το τι είδους συμφωνία θα κάνει ο Σαμαράς με τους δανειστές. Οι επενδυτές δεν βλέπουν με καλό μάτι την πιθανότητα, σε λίγο, καιρό, ο ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει τις αποφάσεις για την ελληνική οικονομία", προσθέτουν οι πολιτικοί αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης