Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Υπερβολικά αισιόδοξος ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2015 - Βαρίδι οι πολιτικές πιέσεις

FT: Υπερβολικά αισιόδοξος ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2015 - Βαρίδι οι πολιτικές πιέσεις
«Ο στόχος της ανάπτυξης και του πλεονάσματος είναι υπερ-αισιόδοξος, δεδομένων των πολιτικών πιέσεων»
Υπερβολικά αισιόδοξο χαρακτηρίζουν οι Financial Times το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο κατετέθη χθες, Δευτέρα, στην ελληνική Βουλή.
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε έναν αρκετά αισιόδοξο προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και αποκατάσταση των μισθών για δικαστικούς και στρατιωτικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό δημοσίευμα.
Παράλληλα, σχολιάζει πως «η Ελλάδα ξεκινά να υπερβαίνει τη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της».
Παραθέτοντας χωρία από την ομιλία του Χρήστου Σταϊκούρα, τονίζει πως η Ελλάδα θα αναπτυχθεί κατά +2,9% το 2015, εξαιτίας της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων και της ήπιας αύξησης της κατανάλωσης.
«Οι συνθήκες για μία βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι σε φάση δημιουργίας» επισήμανε, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Σκιαγραφώντας τις φοροελαφρύνσεις, οι Financial Times επισημαίνουν πως τα μέτρα ανακούφισης που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός εντάσσονται στις πρόσφατες δεσμεύσεις του Αντ. Σαμαρά για σταδιακή μείωση των φόρων.
«Πάντως, οι δανειστές δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τα μέτρα» υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Μιλώντας στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank, Μ. Μασουράκης, υποστηρίζει πως «ο στόχος για ανάπτυξη το 2015 είναι εφικτός, δεδομένων των υπαρχουσών επενδυτικών τάσεων».
Ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει πλεόνασμα +2,9% , ανάπτυξη επίσης +2,9% και μείωση του χρέους στο 168%.
«Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν το σκεπτικισμό τους, προειδοποιώντας πως οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι υπερβολικά αισιόδοξοι» αναφέρει χαρακτηριστικά, αμφισβητώντας την διάχυτη αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης.
«Ο στόχος της ανάπτυξης και του πλεονάσματος είναι υπερ-αισιόδοξος, δεδομένων των πολιτικών πιέσεων» επισημαίνει καταλήγοντας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης