Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

SteppenWolf: Μπλόκο στα σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, οι ανακοινώσεις Draghi

SteppenWolf: Μπλόκο στα σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, οι ανακοινώσεις Draghi
O Αντώνης Σαμαράς θορυβήθηκε εντόνως από τους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ
Μπλόκο στα σχέδια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια βάζουν οι νέες αποφάσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η φιλοδοξία του Αντώνη Σαμαρά να οδηγήσει μακριά από τα πακέτα διάσωσης την Ελλάδα πέφτει πάνω στον σκόπελο της ΕΚΤ.
O Aντώνης Σαμαράς πιθανότατα θορυβήθηκε εντόνως από τους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ, οι τεχνικές λεπτομέρειες του οποίου έγιναν γνωστές χθες Πέμπτη από τη Νάπολη, από τον ίδιο τον διοικητή της ΕΚΤ, τον Mario Draghi, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μηνιαίως, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
H θέση της ΕΚΤ είναι σαφής: Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει υπό οικονομική επιτήρηση, προκειμένου να έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Mario Draghi δεσμεύθηκε πως η ΕΚΤ θα αγοράζει ευρωπαϊκά ABS και καλυμμένα ομόλογα, για τουλάχιστον δύο χρόνια, ενώ διευκρίνισε πως Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούν να συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση πως θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε οικονομικά προγράμματα, καθώς οι δύο αυτές χώρες αξιολογούνται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Όπως υποστηρίζει το Bloomberg, αυτό αποτελεί ένα πρόσθετο εμπόδιο για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές για τις προοπτικές της Ελλάδας.
"Η δήλωση του Mario Draghi πως, δεν έχει αγορές ABS αν δεν υπάρχει πρόγραμμα, αποτελεί απευθείας προειδοποίηση προς τον Αντώνη Σαμαρά απέναντι σε κάθε σχέδιό του για ταχεία απεμπλοκή της Ελλάδας από το πακέτο διάσωσης", σχολιάζουν οι managers της SteppenWolf Capital.
"Ακόμη κι αν η ΕΚΤ χαλάρωσε τους κανονισμούς της για να συμπεριληφθούν στις αγορές ABS τα ελληνικά ABS, τα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι μεγάλα", προσθέτουν.
Να σημειωθεί εδώ πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence, Tomasz Noetzel and Kapilan Theiventhirampillai, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες διαθέτουν περί τα 20 δισ. δολάρια καλυμμένων ομολόγων, ήτοι ποσοστό μόλις 5% επί του συνόλου της συγκεκριμένης αγοράς.
"Παρά το γεγονός πως η ΕΚΤ επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει υπό επιτήρηση, η ελληνική κυβέρνηση είναι εκείνη που πιθανότατα θα επιλέξει τι είδους επιτήρηση θα είναι αυτή", σημειώνει, στη συνέχεια, το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης