Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια επεξεργάζεται η Ελλάδα, υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης - Το πολιτικό παιχνίδι του Σαμαρά και οι κίνδυνοι

Reuters: Σχέδιο εξόδου από τα μνημόνια επεξεργάζεται η Ελλάδα, υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης - Το πολιτικό παιχνίδι του Σαμαρά και οι κίνδυνοι
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, με υψηλούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία
Σχέδιο διαφυγής από τα πακέτα διάσωσης και τα μνημόνια επεξεργάζεται η Ελλάδα, στη σκιά των φόβων για αναζωπύρωση της πολιτικής κρίσης, σχολιάζει το Reuters, σε μια ακόμη ανάλυση για τα τεκταινόμενα στην ελληνική οικονομία.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, τέσσερα χρόνια μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, πλέον σήμερα η κυβέρνηση επιδιώκει την απεμπλοκή της από το μνημόνιο, προκειμένου να διασφαλίσει τη δική της πολιτική επιβίωση.
Υπό το βάρος της αυξημένης πίεσης από τα αντι-μνημονιακά κόμματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται απεγνωσμένα την υποστήριξη 180 βουλευτών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές του 2015.
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, με υψηλούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, δεδομένων και των εύθραυστων σχέσεων της Αθήνας με τους δανειστές της.
Εάν η Βουλή αποτύχει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι αποτυχία του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά και σίγουρα αυτό θα καταγραφεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις.
Υπό το πρίσμα όλων αυτών των προκλήσεων, ο Α. Σαμαράς έσπευσε να γνωστοποιήσει τα κυβερνητικά σχέδια για πρόωρη έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και μάλιστα το έπραξε επί γερμανικού εδάφους, ενώπιον της Καγκελαρίου A. Merkel.
"Yπάρχει πολιτικός λόγος που έγινε αυτό. Το ΔΝΤ δεν θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Η Αθήνα επιδιώκει την απεμπλοκή της από τα δάνεια του ΔΝΤ", σχολιάζει ανώτατη κυβερνητική πηγή.
"Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να περάσει επιτυχώς τη νέα αξιολόγηση της τρόικας, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους και στη συνέχεια θα ανοίξουν και οι αγορές. Η Ελλάδα ίσως κατορθώσει να αντλήσει περί τα 10 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015", σχολιάζει η ίδια πηγή.
Από την υποστήριξη των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι στιγμής ο Αντώνης Σαμαράς έχει τη στήριξη των 154 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο ελπίζει πως, μέσω του σχεδίου για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη και ορισμένων από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές.
"Αυτή η κυβέρνηση παίζει όλα της τα χαρτιά σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο οι ενδείξεις της πολιτικής αστάθειας είναι εδώ και είναι ορατές...", σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης