Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Banco Espirito Santo - Δαιδαλώδης η δομή της πορτογαλικής τράπεζας

Bruegel: Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Banco Espirito Santo - Δαιδαλώδης η δομή της πορτογαλικής τράπεζας
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της BES προβλέπει διάσπαση της σε δύο μονάδες
Στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo, αλλά και τη δαιδαλώδη δομή της, αναφέρεται σε εκτενή του ανάλυση το think tank Bruegel.
To σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας στις 3 Αυγούστου, προβλέπει την αναδιάρθρωση της τράπεζας καθώς και bail-in για τους μετόχους και τους μη εξασφαλισμένους κατόχους ομολόγων, στον απόηχο των ζημιών ύψους 3,6 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η τράπεζα στις 30 Ιουλίου.



Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας προβλέπει διάσπαση της σε δύο μονάδες.
Η «καλή τράπεζα» θα συγκεντρώσει τους καταθέτες, τους senior κατόχους ομολόγων και τα υγιή assets.
Στην παλιά μονάδα θα παραμείνουν τα επισφαλή δάνεια, τα κεφάλαια των μετόχων και οι μη εξασφαλισμένοι κάτοχοι ομολόγων.
Όπως σχολιάζει το Bruegel, δεν είναι σίγουρο αν το bail in στους μη εξασφαλισμένους ομολογιούχους θα είναι αρκετό για να απορροφήσει τις απώλειες.
Και αυτό κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με το πραγματικό μέγεθος των λειτουργιών ενός ομίλου και την τελική του έκθεση.
Αυτό θα είναι μια σημαντική μεταβλητή, με πιθανές επιπτώσεις για το τελικό αποτέλεσμα στα δημοσιονομικά, σημειώνει το think tank στην ανάλυσή του.
Η good bank θα κεφαλαιοποιηθεί από το πορτογαλικό ταμείο εξυγίανσης, το οποίο ωστόσο στην πραγματικότητα δεν διαθέτει αρκετά κεφάλαια.
Γι αυτό θα πάρει δάνειο από το πορτογαλικό δημόσιο, ύψους 4,4 δισ. ευρώ.
Το δημόσιο υποτίθεται ότι θα αντλήσει περίπου 6,4 δισ. ευρώ που έμειναν από τα κεφάλαια διάσωσης, και που προορίζονται ειδικά για την ενίσχυση των τραπεζών.
Σύμφωνα με το Bruegel, το εάν η επιχείρηση θα επηρεάσει ή όχι τα δημοσιονομικά της χώρας, θα εξαρτηθεί από το εάν και πώς αυτό το δάνειο θα εξοφληθεί.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο στην προσπάθεια της Ευρώπης να ξεπεράσει τις αδυναμίες στη σχέση κράτους-τραπεζών, ώστε οι φορολογούμενοι να μην επωμίζονται το βάρος των τραπεζικών διασώσεων.
Ωστόσο, το think tank υποστηρίζει ότι επικρατεί σύγχυση σχετικά με το θέμα.
Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι αυτό το δάνειο θα εξοφληθεί κυρίως από τα έσοδα που θα προέλθουν από την πώληση assets της ενδιάμεσης τράπεζας.
Γεγονός που σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα για το πορτογαλικό δημόσιο είναι αβέβαιο, και τελικά θα εξαρτηθεί από την αποτίμηση που θα δοθεί για αυτά τα assets, από το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι επενδυτές.
Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας δεν αναφέρει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων για την ενδιάμεση τράπεζα, αλλά υποστηρίζει ότι «το δάνειο που χορηγήθηκε από το δημόσιο στο ταμείο εξυγίανσης, θα είναι προσωρινό και θα αντικατασταθεί από δάνεια που χορηγούνται από πιστωτικά ιδρύματα».
Το δεύτερο ζήτημα που εντοπίζει το Bruegel, αφορά την εποπτεία των πολύ σύνθετων διασυνοριακών δομών.
Όπως έγινε γνωστό, τα προβλήματα της Banco Espirito Santo, προκύπτουν από τις αδιαφανείς συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σύνθετης δομής του ομίλου.

Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει ακριβώς την περίπλοκή δομή της BES, το 25% της οποίας ανήκει στην EFSG (Espirito Santo Financial Group).
Το 49% της EFSG κατέχει η Espirito Santo Irmaos SGPS SA.
η Espirito Santo Irmaos SGPS SA.ανήκει στην Rioforte Investment, η οποία ανήκει στην ESI (Espirtito Santo International).




Η άμεση έκθεση της Banco Espirito Santo στον όμιλο Espirito Santo




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης