Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Υποβαθμίζει σε Neutral τις ελληνικές τράπεζες και τις τιμές στόχους εν όψει stress tests - Δεν θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ

BofA Merrill Lynch: Υποβαθμίζει σε Neutral τις ελληνικές τράπεζες και τις τιμές στόχους εν όψει stress tests - Δεν θα χρειαστούν νέες ΑΜΚ
Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προβούν στην έκδοση νέων μετοχών, ωστόσο δεν  μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια
Σε Neutral από Buy υποβαθμίζει τη σύσταση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η Bank of America Merrill Lynch, εν όψει των stress tests.
Σε 28σέλιδη ανάλυσή της με ημερομηνία 5 Αυγούστου 2014 και τίτλο «Υποβάθμιση σε Neutral εν όψει των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ (Downgrade to Neutral on back of ECB stress test preview)», η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι η  απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα των stress tests τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου του 2014.
Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προβούν στην έκδοση νέων μετοχών, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών και την άποψή της για μια επαρκή κάλυψη.
Αυτές οι δύο παράμετροι θα καθορίσουν αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια μετά τα stress tests.
H BofA Merrill Lynch εκτιμά ότι αυτή η αβεβαιότητα θα επηρεάσει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών τους επόμενους λίγους μήνες, για αυτό υποβαθμίζει τη σύσταση για τον κλάδο σε Neutral από Buy προηγουμένως.
Πέραν των stress tests, η αμερικανική τράπεζα δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές της ανάπτυξης του κλάδου, κυρίως λόγω της ενίσχυσης σε μακροοικονομικό επίπεδο και των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι τρεις είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR).

- Η διαχείριση των προβληματικών δανείων (NPLs)
Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, τα απομειωμένα ή/και μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ξεπερνούν τα NPLs που έχουν ήδη ανακοινωθεί κατά 17%-22% σε σύγκριση με το σύνολο των δανείων, ή κατά 10-16 δισ. ευρώ για κάθε τράπεζα.
Ενδεχομένως η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει ορισμένα απομειωμένα δάνεια , τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα NPLs ως εν δυνάμει προβληματικά δάνεια.
το μεγαλύτερο κενό μεταξύ των NPLs και των απομειωμένων δανείων, το διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς.




- Επαρκής κάλυψη με προβλέψεις
Μεταξύ 30%-37% διαμορφώνεται η κάλυψη όλων των απομειωμένων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα.
Οι προβλέψεις που θα χρειαστούν οι τράπεζες ανέρχονται μεταξύ 4-8 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που θα χρειαστούν κάλυψη της τάξης του 50%.




- Κεφαλαιακά αποθέματα
Στα 5 δισ. ευρώ ανά τράπεζα τοποθετεί η BofA Merrill Lynch τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» για κάθε τράπεζα.
Η επενδυτική τράπεζα λαμβάνει υπόψη τις κεφαλαιακές κινήσεις εντός του 2014.
Η Eurobank είναι η τράπεζα που διαθέτει το μικρότερο απόθεμα.

Οι τιμές - στόχοι
Μεταξύ των τραπεζικών μετοχών, η BofA Merrill Lynch, δηλώνει την προτίμησή της στις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.
Αναλυτικά,  η αμερικανική τράπεζα υποβαθμίζει τη σύσταση για την Τράπεζα Πειραιώς σε “neutral” από “buy” με τιμή-στόχο στα 1,72 ευρώ, 14% χαμηλότερα από την προηγούμενη τιμή.
Για την Εθνική υποβαθμίζει τη σύσταση σε “neutral” από “buy” με τιμή-στόχο στα 2,80 ευρώ, κατά 15% χαμηλότερη από την προηγούμενη.
Για την Alpha Bank υποβαθμίζει επίσης τη σύσταση σε “neutral” από “buy” και δίνει τιμή-στόχο 0,70 ευρώ, μειωμένη κατά 13%.
Για τη Eurobank διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “neutral” και δίνει τιμή-στόχο κατά 12% χαμηλότερη από την προηγούμενη, στα 0,39 ευρώ.





Η σύγκριση με Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία
Η BofA Merrill Lynch συγκρίνει το ποσοστό προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, έναντι των υπολοίπων χωρών της περιφέρειας (Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία).
Οι ισπανικές, ιταλικές και ιρλανδικές τράπεζες έχουν μικρότερο ποσοστό προβληματικών δανείων (17%, 35% και 36% αντίστοιχα), υψηλότερο ποσοστό κάλυψης (39%, 48% και 40%).





Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μετά τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης