Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με όρους… τηλεοπτικής δημοκρατίας ο ανασχηματισμός – Eίσοδος δημαγωγών και παλαιοκομματικών – Εγκλωβισμένος ο Σαμαράς

Με όρους… τηλεοπτικής δημοκρατίας ο ανασχηματισμός – Eίσοδος δημαγωγών και παλαιοκομματικών – Εγκλωβισμένος ο Σαμαράς
Πλην του Γκίκα Χαρδούβελη, ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός δεν είχε το στοιχείο του θετικού αιφνιδιασμού, της δημιουργίας και της φυγής προς τα εμπρός...
Εγκλωβισμένος στις πολιτικές ισορροπίες που η… ερμαφρόδιτη κυβέρνηση «υπαγορεύει» φαίνεται πως είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός όχι μόνο δεν έδωσε το στοιχείο της ξεκάθαρης ανανέωσης και της φυγής προς τα εμπρός, αλλά πιστοποίησε ότι είναι «γέννα» παλαιοκομματικού τύπου ισορροπιών. Η εικόνα που βγαίνει από τον ανασχηματισμό – στον οποίο είχε δοθεί χαρακτήρας σηματωρού μιας νέας μεγάλης επανεκκίνησης για την κυβέρνηση μετά την ήττα στις εκλογές, είναι ότι γέρνει περισσότερο στο (χρεοκοπημένο) παρελθόν παρά στο μέλλον.
Σαμαράς και Βενιζέλος δεν μπόρεσαν να εμπνεύσουν να «ξυπνήσουν» ένστικτο δημιουργίας και φυγής προς τα εμπρός, δεν μπόρεσαν να δώσουν προοπτική στην κοινωνία και στην χώρα.
Κοινή άποψη μεταξύ παρατηρητών και αναλυτών χθες με το άκουσμα της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης είναι ότι το σχήμα προέκυψε μέσα από καραμπόλες και πολιτικές ίντριγκες, συσχετισμούς και ισορροπίες και σε καμιά περίπτωση δεν έγινε με γνώμονα και απόλυτο καταλύτη τις… επιχειρησιακές ικανότητες. Ήταν ένας πολιτικός – κομματικός ανασχηματισμός με κυρίαρχα στοιχεία σύνθεσης όχι τις επιχειρησιακές ανάγκες της κυβέρνησης και της χώρας, αλλά με πρώτιστο μέλημα τους κομματικούς συσχετισμούς και τις φιλοδοξίες των πολιτευτών.
Κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι έγινε με… τηλεοπτικούς όρους, καθώς στην κυβέρνηση μπήκαν ορισμένα από τα πλέον… τηλεοπτικά πολιτικά πρόσωπα της μεταπολίτευσης, όπως οι παρωχημένης αντίληψης και νοοτροπίας κ.κ. Γιακουμάτος και Ντινόπουλος.
Η είσοδος στην κυβέρνηση ειδικά του κ. Γιακουμάτου, ενός προσώπου απόλυτα συνδεδεμένου με τον παλαιοκομματισμό, τα ρουσφέτια, το λαϊκισμό και γενικώς το… θεατρινισμό χωρίς ουσία, απλώς σηματοδοτεί και «μπολιάζει» όλο το… πνεύμα του ανασχηματισμού του κ. Σαμαρά!
Ο οποίος φαίνεται πως είναι εγκλωβισμένος στις πολιτικές – στελεχιακές ισορροπίες τόσο του δικού του κόμματος, όσο και στου ΠΑΣΟΚ, τις οποίες μέσα από αλχημείες προσπάθησε να συγκεράσει. Όταν όμως η χώρα διανύει τόσο κρίσιμη χρονική φάση όπως η Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποτελείται από τους καλύτερους, τους αρτιότερους, τους πιο καταρτισμένους σε όλα τα επίπεδα. Αυτά τα στοιχεία δε δείχνει να τα πληροί αυτός ο ανασχηματισμός, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε ισοπεδωτικοί ή να κάνουμε υπεραπλοστεύσεις. Αυτή είναι η αίσθησή μας πάντως… Μακάρι να διαψευστούμε.

Η αγορά αναμένεται να επικροτήσει την τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη

Μια από τις… θετικές αναλαμπές του ανασχηματισμού ίσως αποδειχτεί η τοποθέτηση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη ως επικεφαλή στο υπουργείο οικονομικών, το (μακράν) σημαντικότερο υπουργείο της χώρας σ’ αυτή τη συγκυρία! Ο κ. Χαρδούβελης είναι μια εξαιρετική επιλογή για το υπουργείο οικονομικών, έστω και αν δεν έχει το… κοινωνικό προφίλ το οποίο θα ήθελε η κυβέρνηση. Είναι όμως ένας ξεκάθαρος ακαδημαϊκός τεχνοκράτης, χωρίς κομματικές εμμονές και ταμπέλες, με μεγάλες περγαμηνές σε Ελλάδα και εξωτερικό και πολύ πλούσιο βιογραφικό. Έχει εδώ και χρόνια στενή επαφή με πολλές κυβερνήσεις και πολλούς υπουργούς οικονομικών, δεν είναι… άκαπνος περί της πολιτικής, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Μένει να αποδειχτεί αν από αυτή την εξαιρετικά νευραλγική θέση ευθύνης, αποδειχτεί αποτελεσματικός. Το ευχόμαστε τόσο για αυτόν, όσο και για όλη την κυβέρνηση, για το καλό της χώρας και του τόπου μας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης