Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γ. Χαρδούβελης (Eurobank) - Μεγάλες οι αποκλίσεις μεταξύ Βορρά και Νότου – Σε κρίσιμη καμπή η Ευρώπη

Γ. Χαρδούβελης (Eurobank) - Μεγάλες οι αποκλίσεις μεταξύ Βορρά και Νότου – Σε κρίσιμη καμπή η Ευρώπη
«Παρατηρούνται αποκλίσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και το κέντρο, ενώ εντείνεται και ο ανταγωνισμός με άλλες περιοχές του πλανήτη»
Την ύπαρξη αποκλίσεων μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρωζώνη, εξήρε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης.
Στο περιθώριο εκδήλωσης του Μegaron Plus και του ΙΟΒΕ, ο Γ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη αλλά και μεταβατική περίοδο. «Παρατηρούνται αποκλίσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και το κέντρο, ενώ εντείνεται και ο ανταγωνισμός με άλλες περιοχές του πλανήτη» τόνισε χαρακτηριστικά, σκιαγραφώντας τους υπάρχοντες γεωπολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς.
Παράλληλα, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τα Δημόσια Αγαθά, Martin Hellwig, αναφερόμενος στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, κατέστησε αναγκαία την ισχυροποίηση του ρόλου της τραπεζικής εποπτείας αλλά και της γενικότερης τραπεζικής ενοποίησης.
Όπως εξήγησε, επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης λόγω της κατάρρευσης της αγοράς στεγαστικών δανείων χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης στις ΗΠΑ, και τέσσερα χρόνια μετά την «κρίση του ευρώ», η Ευρώπη φαίνεται να ακολουθεί την ιαπωνική στρατηγική της δεκαετίας του 1990, η οποία συνίσταται στη μη αναγνώριση των απωλειών, τη διατήρηση σε λειτουργία τραπεζών χωρίς ουσιαστική προοπτική, με την ελπίδα και μόνο για ένα καλύτερο μέλλον.
 Στην Ιαπωνία, συνέχισε, η στρατηγική αυτή ήταν από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην ασθενή ανάπτυξη των τελευταίων είκοσι ετών.
«Αν πραγματικά θέλουμε να επιβιώσει το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οφείλουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Χωρίς μια πραγματική τραπεζική ενοποίηση η ευρωπαϊκή νομισματική ολοκλήρωση μπορεί να διαλυθεί και το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ άσχημο» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης