Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FΤ - Οι επενδυτές «τζογάρουν» στην Ελλάδα - Στα όρια της «φούσκας» τα ομόλογα του Νότου - Κοντόφθαλμος εφησυχασμός στην ευρωζώνη

FΤ - Οι επενδυτές «τζογάρουν» στην Ελλάδα - Στα όρια της «φούσκας» τα ομόλογα του Νότου - Κοντόφθαλμος εφησυχασμός στην ευρωζώνη

Οι επενδυτές προσδοκούν ότι παρά το υπέρογκο ελληνικό χρέος, οι Ευρωπαίου θα αποφασίσουν την ελάφρυνσή του
Επενδυτές και ρυθμιστικές αρχές στην ευρωζώνη, κινούνται τα τελευταία δύο χρόνια από τον τυφλό πανικό στον κοντόφθαλμο εφησυχασμό, προειδοποιεί ο συγγραφέας Philippe Legrain, με άρθρο τους στους Financial Times.
Όπως υποστηρίζει, η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και οι αγορές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τον Philippe Legrain, τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας βρίσκονται κοντά σε περιοχές «φούσκας».
Όπως εξηγεί, παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές στην περιφέρεια της ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι, τους οποίους αγνοούν οι επενδυτές, κυνηγώντας τις αποδόσεις.
Για παράδειγμα, η τραπεζική κρίση δεν έχει επιλυθεί, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται, ενώ η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει εύθραυστη.
Όπως σημειώνει, η πολιτική κατάσταση σε χώρες του Νότου με υψηλά ποσοστά ανεργίας, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, μπορεί να εκτραχυνθεί, με φόντο την τάση του χρέους.
Παρόλα αυτά, η Ιταλία πλέον είναι σε θέση να δανείζεται για 10 χρόνια με επιτόκιο 3%,σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει για την Ισπανία, για πρώτη φορά μετά την περίοδο της φούσκας του 2005.
Στην Ιρλανδία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 2,89% δηλαδή μόνο 20 μονάδες βάσης πάνω από τα αντίστοιχα ομόλογα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η οικονομία της βούλιαξε στο δ΄ τριμηνο της περασμένης χρονιάς, έχει χρέη πάνω από 150% του ΑΕΠ και βγήκε από το μνημόνιο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.
Όσον αφορά τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, πρόσφατα βγήκε στις αγορές με 5ετή έκδοση και απόδοση 4,95%, παρά το βουνό χρέος, σημειώνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο διαμορφώνεται στο 175% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις, παραμένει αφόρητα μεγάλο, οι επενδυτές ουσιαστικά τζογάρουν με την προοπτική ότι η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή τους και η ευρωζώνη θα είναι πρόθυμη να προσφέρει κάποια ακόμη ανακούφιση από το χρέος.
Αλλιώς, θα μπορούσαν να δανείσουν στην Νέα Ζηλανδία με την αξιολόγηση ΑΑΑ για πέντε χρόνια και να πάρουν 4,2%.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή το δικό της πρόγραμμα παροχής ρευστότητας QE και να φουσκώσει τις τιμές των ομολόγων, ωστόσο ο αρθρογράφος τους προτρέπει να μην βιάζονται.
Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι να προσπαθεί να πιέσει «φραστικά» το ευρώ, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του διοικητή, Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης