Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Forbes - Διδάγματα από την ελληνική κρίση - Η αυστηρή λιτότητα δεν μείωσε το χρέος

Forbes - Διδάγματα από την ελληνική κρίση - Η αυστηρή λιτότητα δεν μείωσε το χρέος
Το κοινωνικό κόστος της αυστηρής λιτότητας που επεβλήθη στις χώρες του Νότου είναι τεράστιο
Την ανησυχία του για τα αδύναμα επίπεδα ανάπτυξης στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας εκφράζει το περιοδικό Forbes, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά το περιοδικό, σε νέα, ειδική ανάλυσή του, η περιφέρεια της Ευρωζώνης συνεχίζει να μην εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη. Η τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη - με στόχο τη μείωση των επιπέδων του δημοσίου χρέους - οδήγησε στα ύψη τα ποσοστά ανεργίας.
Σύμφωνα με το Forbes, το κοινωνικό κόστος της αυστηρής λιτότητας που επεβλήθη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι, χωρίς αμφιβολία, τεράστιο.
Eστιάζοντας, συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ελλάδας, το περιοδικό σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής: Η χώρα βίωσε μια βαθιά ύφεση την τελευταία 6ετία λόγω της αυστηρής λιτότητας.
Η θέση του Forbes είναι σαφής: Η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα δεν απέδωσε τελικά. Το χρέος δεν μειώθηκε. Η λιτότητα που επεβλήθη στην Ελλάδα είχε ένα μόνο αποτέλεσμα: Οδήγησε την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση και κατέστρεψε την παραγωγική δυνατότητα της χώρας, ίσως μια για πάντα...
"Χωρίς ισχυρή ανάπτυξη, η δημοσιονομική πειθαρχία θα αυξήσει - αντί να μειώσει - τα επίπεδα του δημοσίου χρέους στο προσεχές μέλλον... Αυτό είναι βέβαιο", σχολιάζει το περιοδικό στη συνέχεια.
"Κανείς δεν θέλει να δει νέα αύξηση του δημοσίου χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης. Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες. Αλλά η αυστηρή λιτότητα, από μόνη της, δεν θα βοηθήσει...", καταλήγει το Forbes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης