Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup - Aπό το 2015 η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη - Στο -0,9% η ύφεση το 2014

Citigroup - Aπό το 2015 η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη - Στο -0,9% η ύφεση το 2014
Αναλυτικά όλες οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας για την πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας
Αμετακίνητη στη θέση της πως η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 παραμένει η Citigroup, παρά τα διαρκή σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και της ψήφου εμπιστοσύνης που δίδουν πλέον οι επενδυτές στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος, υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, στη νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Global Economic Outlook and Strategy", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Πιο συγκεκριμένα, η Citigroup τοποθετεί στο -0,9% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2014, ωστόσο προβλέπει ανάπτυξη +0,8% το 2015.
Να σημειωθεί εδώ πως οι επίσημες προβλέψεις ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας κάνουν λόγο για ανάπτυξη +0,6% κατά το τρέχον έτος.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, η Citigroup προειδοποιεί πως η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι του αποπληθωρισμού, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση πως το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει και το 2015.
Αναλυτικότερα, η αμερικανική τράπεζα αναμένει πληθωρισμό -1,9% για φέτος και -2,2% για το 2015.
Εστιάζοντας στην ανεργία, η Citigroup αναμένει μια ήπια υποχώρηση από την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, τοποθετεί στο 27,5% την ανεργία για το 2014 και στο 26,4% το 2015.
Αναφερόμενη στα υπόλοιπα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η αμερικανική τράπεζα παρουσιάζει τις εξής προβλέψεις:

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
- Πλεόνασμα 3,2% το 2014
- Πλεόνασμα 4% το 2015

Πρωτογενές πλεόνασμα
- Στο +0,5% του ΑΕΠ το 2014
- Στο +0,9% του ΑΕΠ το 2015

Χρέος
- Στο 185,6% του ΑΕΠ το 2014
- Στο 191,0% του ΑΕΠ το 2015






Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις... αλλά και προκλήσεις
Όπως επισημαίνει η Citigroup, η απόφασή της να προχωρήσει σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας (από το +0,4% προηγουμένως στο +0,8% πλέον) έχει εξήγηση.
Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα εκμεταλλευθεί το ισχυρό χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου να διατηρήσει την πολιτική ισχύ της.
Η Citigroup κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φτωχά επίπεδα ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, για τις αυξημένες πιέσεις που εξακολουθούν να δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς και την απουσία - ακόμη - ισχυρού momentum από την πλευρά των εξαγωγών.
Για μια ακόμη φορά η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί πως η δυναμική του ελληνικού χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ διαμηνύει πως όποια μορφή κι αν λάβει η νέα αναδιάρθρωση του χρέους, θα υπολείπεται σημαντικά της μοναδικής αποτελεσματικής επιλογής, η οποία δεν είναι άλλη από το haircut.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης