Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal - Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα και το πρόγραμμα διάσωσης

Wall Street Journal - Παράδειγμα προς αποφυγή η Ελλάδα και το πρόγραμμα διάσωσης
Nέα Ελλάδα η... Ουκρανία;
Ως παράδειγμα προς… αποφυγή χαρακτηρίζει την Ελλάδα, η Wall Street Journal, καλώντας την Ουκρανία να αποφύγει τα λάθη του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.
Διερωτώμενη εάν η Ουκρανία είναι η… νέα Ελλάδα, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως το Κίεβο χρειάζεται 27 δισ. δολάρια, προκειμένου να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση και να επιστρέψει σε έναν υγιή τρόπο ανάπτυξης.
Ωστόσο, παρά τις πραγματικές ανάγκες της Ουκρανίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να παράσχει μόλις 14 με 18 δισ. δολάρια!
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το συγκεκριμένο παράδοξο εξηγείται ανασκοπώντας την περίπτωση της Ελλάδας. Όπως το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, έτσι και το ουκρανικό, πρόκειται για ένα αρκετά ριψοκίνδυνο πρόγραμμα, όπου το ΔΝΤ δεν θέλει να επωμιστεί εξ ολοκλήρου.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο και υψηλού κινδύνου χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στο οποίο η συνεισφορά και έτερων φορέων είναι αναγκαία» παραδέχεται ο Reza Moghadam, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.
Το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας είναι αβέβαιο. Η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Δύσης και η πρόθεση της Μόσχας να προσαρτήσει περαιτέρω τμήματα της ουκρανικής επαρχίας, θα καθορίσουν εν πολλοίς το μέλλον της χώρας.
Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jacob Lew ενέκρινε τη χορήγηση εγγυητικού δανείου, ύψους μόλις 1 δισ. δολαρίων. «Πρόκειται για το πρώτο βήμα μίας διεθνούς χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία» υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Oleksandr Schlapak.
Οι αναλυτές της Wall Street Journal, αναμένουν κλιμάκωση της πολιτικής αναταραχής στην ανατολική Ουκρανία, με τις κυρώσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας να επιδρούν αρνητικά στην εθνική οικονομία.
Πέραν της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης, το Κίεβο διαθέτει ακόμη ένα αρνητικό στοιχείο, την κακή προϊστορία με τα πακέτα διάσωσης του ΔΝΤ. Στο παρελθόν, το Ταμείο είχε ακυρώσει δύο φορές το εν εξελίξει πρόγραμμα, καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση αποτύγχανε να εφαρμόσει τις απαιτούμενες οικονομικές πολιτικές.
«Η Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, όχι μόνο εξαιτίας των Ρώσων αλλά και εξαιτίας της ανάγκης αποφυγής μίας οικονομικής κατάρρευσης» υποστηρίζει ο Ουκρανός υπουργός.
Το ΔΝΤ αναζητά πιστωτές, διαθέσιμους να συμβάλλουν στο ουκρανικό πακέτο διάσωσης. «Ακόμη εργαζόμαστε προκειμένου να οριστικοποιήσουμε τους όρους του χρηματοδοτικού προγράμματος» διαμηνύει ο Reza Moghadam.
Όπως εύστοχα σημειώνει η Wall Street Journal, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ αναζητά συνέταιρους. Για παράδειγμα, στο μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στη σύγχρονη ιστορία, αυτό της Ελλάδας, το Ταμείο συνέβαλε μόλις το 1/3 των παρεχόμενων δανείων.
Όπως και στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ χρήζει της διεθνούς βοήθειας, εξαιτίας των υψηλών κινδύνων που διατρέχει το ουκρανικό πρόγραμμα.
Φυσικά, το Ταμείο υποστηρίζει πως τα δύο προγράμματα απέχουν παρασάγγας. Η Ουκρανία διαθέτει τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος, ενώ τα επίπεδα χρέους είναι σημαντικά χαμηλότερα εν συγκρίσει με της Ελλάδας.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι το κοινό σημείο, καθιστά σαφές ο David Lipton, νούμερο 2 του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης