Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters - Aν η κυβέρνηση πέσει, θα φταίνε οι αυτοκαταστροφικές τάσεις του Σαμαρά - Πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Ποτάμι στις εθνικές εκλογές

Reuters - Aν η κυβέρνηση πέσει, θα φταίνε οι αυτοκαταστροφικές τάσεις του Σαμαρά - Πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Ποτάμι στις εθνικές εκλογές
Η Ελλάδα έφαγε τον γάιδαρο, ας μην κολλήσει στην ουρά
Πως μπορεί η Ελλάδα να γυρίσει από την... αρετή στην κακία; Πως μπορεί να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης και της ύφεσης, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη;
Τα ερωτήματα αυτά - και πολλά άλλα - θέτει, μέσω του νέου του άρθρου, ο Hugo Dixon, γνωστός αρθρογράφος του Reuters.
Όπως υποστηρίζει, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης που στοίχισε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και με την ανεργία στα ύψη, είναι εύλογο ο φαύλος κύκλος στον οποίο έχει περιέλθει η οικονομία να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις ψυχές των Ελλήνων πολιτών.
Πλέον η Ελλάδα δεν αποκλείεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, στη φάση του ενάρετου κύκλου.
Η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα κατόρθωσε να επιστρέψει στις αγορές, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου. Ταυτόχρονα και οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές.
Η μεγαλύτερη πρόκληση πλέον για την Ελλάδα είναι η ορθή χρήση του θετικού κλίματος που επικρατεί στις αγορές και η συνεισφορά του στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει σταδιακά να ξεκινήσουν να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.  
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει προσεχώς να παρουσιάσει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Η κεντρική ιδέα είναι πως η ελληνική οικονομία του μέλλοντος θα βασίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Ωστόσο, η διασφάλιση αυτού του ενάρετου κύκλου της Ελλάδας δεν είναι εγγυημένη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα είναι η πολιτική: Είτε η κυβέρνηση του Σαμαρά θα καταρρεύσει, είτε θα χάσει σταδιακά τη βούληση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υπολείπονται.
"Δυστυχώς η πιθανότητα να καταρρεύσει η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποτιμηθεί, δεδομένων των αυτοκαταστροφικών τάσεων του Αντώνη Σαμαρά", σχολιάζει στη συνέχεια ο Hugo Dixon, αναφερόμενος στη ζημιά που του προκάλεσε η υπόθεση του πρώην στενού συνεργάτη του, Τ. Μπαλτάκου. "Το σκάνδαλο Μπαλτάκου αποδεικνύει πως ο Σαμαράς δεν διαθέτει ορθή κρίση σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που επιλέγει να έχει κοντά του", τονίζει ο αρθρογράφος. Ταυτόχρονα όπως ο Dixon δεν αποκλείει η ελληνική κυβέρνηση να κατορθώσει να σταθεί στα πόδια της μέχρι τη λήξη της θητείας της, τον Ιούνιο του 2016.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο Hugo Dixon επισημαίνει πως πλέον μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα είναι τόσο τρομακτική όσο θα ήταν πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο το θέμα είναι ότι ακόμη κι αν νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να σχηματίσει μόνος του κυβέρνηση.
Όπως εκτιμά ο Hugo Dixon, ένας πιθανός εταίρος σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ήταν Το Ποτάμι, δεδομένου ότι μπορεί να μην υπήρχε πριν από δύο μήνες, ωστόσο σήμερα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν την τρίτη θέση.
"Θα ήταν κρίμα, μεγάλο κρίμα για την Ελλάδα από τη στιγμή που έφτασε μέχρι εδώ να μην ολοκληρώσει τη δουλειά (της ανάπτυξης και ανάκαμψης). Η Ελλάδα έφαγε τον γάιδαρο, ας μην κολλήσει στην ουρά...", καταλήγει ο αρθρογράφος του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης