Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Spiro Sovereign - Τεράστιο ρίσκο για τους επενδυτές η Ελλάδα - Πρόωρες εκλογές ακόμη και το 2014

Spiro Sovereign - Τεράστιο ρίσκο για τους επενδυτές η Ελλάδα - Πρόωρες εκλογές ακόμη και το 2014
Η Ελλάδα δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένα νέο, τρίτο δάνειο
Η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια σηματοδοτεί επισήμως το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Τη θέση αυτή διατυπώνει ο Nicholas Spiro, γενικός διευθυντής της βρετανικής Spiro Sovereign Strategy, αποτιμώντας την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές και το γενικευμένο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί από χθες στους επενδυτικούς κύκλους.
Όπως υποστηρίζει ο Nicholas Spiro, η Ελλάδα αποτελεί πλέον το πιο τρανταχτό παράδειγμα βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών στην μέχρι πρότινος "προβληματική" ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, μια γρήγορη ματιά στα θεμελιώδη μεγέθη της Ευρωζώνης αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το χάσμα ανάμεσα στις αγορές ομολόγων και την οικονομικο-πολιτική πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Spiro Sovereign Strategy, η επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου αποτελεί, δίχως καμία αμφιβολία, μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά και στην ανάκαμψη του συνόλου των χωρών της περιφέρειας.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο Nicholas Spiro, όλοι αντιλαμβάνονται πλέον πως τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει. Αλλά η Αθήνα δεν έχει επιλύσει το σύνολο των προβλημάτων της.
Μπορεί η ελληνική οικονομία να ετοιμάζεται να επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, με ρυθμό +0,6% - όπως προκύπτει από τις επίσημες προβλέψεις κυβέρνησης και τρόικας - ωστόσο αυτή η εξέλιξη δεν είναι αρκετή για να μειωθεί η απαράδεκτα υψηλή ανεργία που μαστίζει τη χώρα.
Κάθε θετική είδηση για την Ελλάδα είναι πλέον καλοδεχούμενη, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν και αυτό το γνωρίζουν όλοι καλά.
Στα θετικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Spiro Sovereign Strategy περιλαμβάνει τον μηδενισμό των δίδυμων ελλειμμάτων, χαιρετίζοντας επί της ουσίας δύο πολύ σημαντικά επιτεύγματα:
- Την επίτευξη ενός μικρού πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2013, για πρώτη φορά από το 1948.
- Την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος ήδη από το 2013, ήτοι έναν χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Άφθονες οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με τον Nicholas Spiro, τα κακά νέα για την Ελλάδα δεν έχουν πάψει. Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει στο κατώφλι του αποπληθωρισμού, ενώ η δυναμική του χρέους παραμένει διαρκώς αυξανόμενη.
Παρά την ιστορικών διαστάσεων αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012, σήμερα η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη, στα επίπεδα του 175% έναντι του ΑΕΠ περίπου.
Εάν η ελληνική οικονομία δεν κατορθώσει να διασφαλίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη και εάν ο αποπληθωρισμός δεν αντικατασταθεί από τον πληθωρισμό, η Ελλάδα δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένα νέο, τρίτο δάνειο.
"Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι τεράστιος", σχολιάζει ο Nicholas Spiro.
Tαυτόχρονα προειδοποιεί πως αρκετά υψηλός είναι και ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση συνασπισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χάνει διαρκώς έδαφος. Η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία είναι οριακή.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Spiro Sovereign Strategy, η κυβέρνηση μπορεί εύκολα να χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία πριν καν μπει το 2015. Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί...
"Η Ελλάδα παραμένει ένας τεράστιος κίνδυνος για τους επενδυτές, ακόμη κι αν η οικονομία της επιστρέψει στην ανάπτυξη...", διαμηνύει ο Nicholas Spiro.
"Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας περάσαμε ανησυχητικά γρήγορα από τη φάση της παράνοιας στη φάση του εφησυχασμού...", καταλήγει.


Η ακτινογραφία του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης