Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times - Από το Grexit στο Gre-entry - Ξεκάθαρη πολιτική κίνηση η έξοδος στις αγορές

Financial Times - Από το Grexit στο Gre-entry - Ξεκάθαρη πολιτική κίνηση η έξοδος στις αγορές
Οι πολιτικές βλέψεις και τα πολιτικά μηνύματα...
Το τέλος του Grexit και την έλευση του Gre-entry καλωσορίζουν οι Financial Times, με αφορμή τη σημερινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Η σημερινή έκδοση 5ετούς ομολόγου - με στόχο την άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ - συνιστά μέγιστη ευκαιρία για την Ελλάδα για δύο λόγους. Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η οικονομική εφημερίδα, ο ένας λόγος έγκειται στους απρόσμενα θετικούς όρους της δημοπρασίας και ο δεύτερος λόγος έγκειται στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, έπειτα από 4 χρόνια έντονης δυσπιστίας.
Βέβαια, οι Financial Times παραδέχονται πως το επιτόκιο του 5% για το γεμάτο κινδύνους ελληνικό ομόλογο, είναι απρόσμενα εξαιρετικά χαμηλό.
Προς επίρρωση μάλιστα της εν λόγω παραδοχής, υπενθυμίζουν πως πριν από δύο χρόνια  - και ειδικότερα, το 2012 – το χρέος της Ελλάδας έτυχε μίας μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωσης.
Ωστόσο, οι Financial Times εξετάζουν το ζήτημα και από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Όπως διαμηνύουν, το επιτόκιο 5% είναι σχετικά υψηλό, συγκρινόμενο με το επιτόκιο που δανειζόταν από την τρόικα!
Εξηγώντας την υψηλή ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο, οι Financial Times επισημαίνουν πως το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι πιστωτές διαθέτουν περίπου τα 4/5 του ελληνικού χρέους. Έτσι, φέρουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση μίας νέας αναδιάρθρωσης. Το ελληνικό χρέος σημειώνεται πως βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 170% του ΑΕΠ.
Όμως, η υπαγωγή του ομολόγου στο αγγλικό δίκαιο, καθιστά δυσκολότερη την ένταξή του σε μία δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γεγονός στο οποίο και αποδίδεται η αυξημένη ζήτηση.
Επανερχόμενη στην έκδοση 5ετούς ομολόγου, η βρετανική εφημερίδα την αποτιμά ως πολιτική πράξη. «Η έξοδος στις αγορές δεν αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας. Απλά καθιστά σαφές πως η χώρα δεν χρειάζεται πλέον να δανείζεται χρήματα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της» υπογραμμίζει.
«Η Ελλάδα εκπέμπει το μήνυμα πως δεν θα συνιστά ένας μόνιμος πελάτης των διεθνών πιστωτών» συμπληρώνει, παραπέμποντας στα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης