Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays - Στα αρχικά στάδια ανάκαμψης η Ελλάδα - Επικίνδυνη η δυναμική του χρέους

Barclays - Στα αρχικά στάδια ανάκαμψης η Ελλάδα - Επικίνδυνη η δυναμική του χρέους
Η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος προετοιμάζει το έδαφος για την έναρξη του διαλόγου για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
Ανάπτυξη +0,7% για το 2014 και +2,2% για το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα η Barclays, παρακολουθώντας στενά κάθε νέα εξέλιξη που αφορά στην ελληνική οικονομία.
"Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος", σχολιάζει η βρετανική επενδυτική τράπεζα, σε νέα ανάλυσή της, υπό τον τίτλο "European Economics Quarterly - Deflation casts its shadow on improving growth", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνoυν οι αναλυτές της Barclays, εντός των ερχόμενων μηνών θα ξεκινήσει και επισήμως η συζήτηση για το νέο γύρο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η επίτευξη του στόχου για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 - έναν χρόνο νωρίτερα έναντι των αρχικών εκτιμήσεων - προετοιμάζει το έδαφος για την έναρξη του διαλόγου για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Πρόκειται για δράσεις, οι οποίες ούτε λίγο, ούτε πολύ, έχουν ήδη συζητηθεί από το Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012, ωστόσο πλέον πλησιάζει η ώρα οι δράσεις αυτές να λάβουν σάρκα και οστά.
Όπως και η πλειοψηφία των αναλυτών, έτσι και η Barclays θεωρεί πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να επιδοθεί σε "επικίνδυνες" διαπραγματεύσεις με την τρόικα πριν από μια τόσο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει η βρετανική τράπεζα, η δυναμική του ελληνικού χρέους είναι τέτοια που μπορεί να γεννά διαρκώς νέες προκλήσεις. Η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος προτού το χρέος αρχίσει να μειώνεται.

Τα οφέλη για την οικονομία από τη βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Barclays, η τόνωση της κατανάλωσης της Ελλάδας γίνεται πλέον όλο και πιο εμφανής.
Η βρετανική τράπεζα κάνει λόγο για υγιή αύξηση των εσόδων από τον νευραλγικό - για τη χώρα - κλάδο του τουρισμού, ενώ χαρακτηρίζει αξιοσημείωτους τους πρώτους "καρπούς" από τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Στα θετικά στοιχεία για το outlook της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνεται επίσης η σταδιακή ανάκτηση μέρους της χαμένης δραστηριότητάς της.
Η πορεία του κλάδου των εξαγωγών έχει ενισχυθεί, ωστόσο δεν έχει ακόμη φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Οι αδύναμες εξαγωγές και η απουσία επενδύσεων μαρτυρούν πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην αρχική φάση της ανάκαμψης.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η βρετανική τράπεζα προβλέπει πως η Αθήνα θα κατορθώσει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, αρκεί να εφαρμόσει τα όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα.

Η έξοδος στις αγορές
Η βούληση της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό καθίσταται ολοένα και πιο ισχυρή, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Barclays.
Αμέσως μόλις αυτό συμβεί, τότε θα ξεκινήσει και επισήμως ο διάλογος για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Μπορεί η Ελλάδα να μην επιζητά haircut στο χρέος της, ωστόσο, όπως διαμηνύει η βρετανική τράπεζα, μέτρα όπως η χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείν και η μείωση των επιτοκίων θα θέσουν τις βάσεις για μείωση του χρέους εν ευθέτω χρόνω.
Το μόνο βέβαιο είναι πως κάθε νέα στήριξη που θα παράσχουν προς την Αθήνα οι δανειστές θα συνοδευθεί από νέους όρους και νέες αξιώσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης