Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Forbes - Γη των μεγάλων ευκαιριών Ελλάδα και Ευρώπη - Ο επενδυτικός παράδεισος του 2014

Forbes - Γη των μεγάλων ευκαιριών Ελλάδα και Ευρώπη - Ο επενδυτικός παράδεισος του 2014
Oι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών εμφανίζονται εξαιρετικά ελκυστικές
Γη των ευκαιριών χαρακτηρίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη για το 2014 το περιοδικό Forbes, αναζητώντας τους επενδυτικούς παραδείσους της τρέχουσας χρονιάς.
Ποια είναι η Γη των ευκαιριών για φέτος; διερωτάται σε νέο δημοσίευμά του. Τι απαντά; Μα φυσικά η Ευρώπη.
Όπως εξηγεί το περιοδικό, μπορεί το 2014 οι προσδοκίες να θέλουν τον S&P 500, τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, να καταγράφει σημαντικά κέρδη, ωστόσο κοινός τόπος μεταξύ των αναλυτών είναι ο εξής: Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών θα είναι ισχυρότερες έναντι της αμερικανικής αγοράς, αφού η Ευρωζώνη κερδίζει ολοένα και περισσότερο το στοίχημα της εξόδου από την ύφεση.
Για ποιους όμως λόγους η Ευρώπη χαρακτηρίζεται Γη των (επενδυτικών) ευκαιριών για το τρέχον έτος;
Την απάντηση τη δίνει το Forbes:
- Oι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών εμφανίζονται εξαιρετικά ελκυστικές, τόσο από ιστορικής πλευράς, όσο και σε σχέση με τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών.
- H σταδιακή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
- H EKT συνεχίζει να στηρίζει, αλλά και να προάγει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω της εξυπηρετικής νομισματικής πολιτικής που υιοθετεί.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η απόφαση της ΕΚΤ - τον Νοέμβριο του 2013 - να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% ήταν εξαιρετικά σημαντική και κατά γενική ομολογία αναγκαία.
Kατά το Forbes, η ΕΚΤ θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αποπληθωρισμού.
Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής η εξυπηρετική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει αποδώσει καρπούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 η Ευρωζώνη κατέγραψε ανάπτυξη +0,3% έναντι ανάπτυξης +0,1% στο πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους.   
H ανάκαμψη της Ευρωζώνης ανεβάζει ταχύτητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή δεν αφορά μόνο στη Γερμανία, αλλά και τη Γαλλία, την Ισπανία, ακόμη και την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια το περιοδικό, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να ισχυροποιηθεί περαιτέρω στη διάρκεια των επόμενων μηνών.
Στο στοίχημα αυτό ποντάρουν άλλωστε και οι επενδυτές, οι τοποθετήσεις των οποίων στην Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή αγορά κινούνται με εξαιρετικά αυξητική τάση. Η ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι ορατή, ενώ πηγάζει κατά κύριο λόγο και από τους εξής δύο παράγοντες:
- Την αυξημένη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι αναδυόμενες αγορές.
- Το γεγονός πως οι αμερικανικές μετοχές έχουν καταστεί εξαιρετικά ακριβές.
"Aυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη μετέπειτα πορεία της Ευρωζώνης. Οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί αυτόματα να καταστούν λιγότερο ελκυστικές, εάν το ευρώ ισχυροποιηθεί περαιτέρω ή εάν κορυφωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στις αναδυόμενες αγορές...", καταλήγει το Forbes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης