Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s - Προειδοποιεί για «φούσκα» στην αγορά ομολόγων σε Ελλάδα και περιφέρεια

Moody’s - Προειδοποιεί για «φούσκα» στην αγορά ομολόγων σε Ελλάδα και περιφέρεια
Πόλος έλξης των επενδυτών η ευρωπαϊκή περιφέρεια
Υπόνοιες για «φούσκα» στην αγορά ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας αφήνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνει ο Chetan Modi επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Moody's, ορισμένες εταιρείες της περιφέρειας δανείζονται πλέον φθηνότερα από ό,τι οι εταιρείες του «σκληρού» πυρήνα.
Άλλωστε η εν λόγω τάση αποτυπώνεται επ’ ακριβώς και στα στοιχεία της JPMorgan Asset Management, όπου τα ομόλογα υψηλής απόδοσης που έχουν εκδοθεί από τις εταιρείες της περιφέρειας διαπραγματεύονται στις χαμηλότερες δυνατές αποδόσεις, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της περιφέρειας να ταυτίζεται με αυτό του Βορρά.
Η αντιστροφή του κλίματος στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας είναι εντυπωσιακή! Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, οι εταιρείες των προαναφερθεισών κρατών δανείζονταν με επιτόκιο έως και 4% υψηλότερο από τις αντίστοιχες εταιρείες του ευρωπαϊκού «πυρήνα».
Οι αγορές ωστόσο, δεν αναμένουν μία επ’ άπειρον διατήρηση του υπάρχοντος θετικού κλίματος, προειδοποιεί η Moody’s, η οποία επισημαίνει την εμφάνιση συγκυριακών παραγόντων, όπως της «αναταραχής» στις αναδυόμενες αγορές.
«Η ευρωπαϊκή περιφέρεια τους τελευταίους μήνες κατέστη ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, οι οποίοι αγωνιωδώς αναζητούσαν τη συρρίκνωση της έκθεσής τους στις αναδυόμενες αγορές» εξηγεί χαρακτηριστικά  ο Chetan Modi.
«Οι υψηλές αποδόσεις εταιρικών ομολόγων έχουν καταστεί σε πόλο έλξης για τους επενδυτές» συμπληρώνει η Christine Johnson της Old Mutual Global Investors.
Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για τις τραπεζικές μετοχές της περιφέρειας. Η ισπανική Banco de Sabadell άντλησε 810 εκ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 2,58% ενώ η Bank of Ireland 1 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,34%. Στο ίδιο κλίμα και η ιταλική Unipol Gruppo Finanziario, η οποία άντλησε 566 εκ. ευρώ με επιτόκιο 3,06%.
Φυσικά, επισημαίνουν οι αναλυτές, ορισμένες χώρες της περιφέρειας δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά της περιφέρειας. Για παράδειγμα, η ιταλική Fiat εμφανίζεται άκρως εξαρτημένη από την παγκόσμια οικονομία.
Η ευρωπαϊκή περιφέρεια παράλληλα, έχει επωφεληθεί από την επιθυμία των αμερικανικών funds να ανακτήσουν την έκθεσή τους σε εταιρείες της περιοχές, δεδομένης μάλιστα και της αποκλιμάκωσης της ευρωπαϊκής κρίσης.
Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν εισροές κεφαλαίων ύψους 903 εκ. ευρώ σε υψηλού αποδόσεις ευρωπαϊκές εταιρείες.
«Ορισμένα funds, τα οποία προτιμούσαν έως χθες τα γερμανικά ομόλογα, σήμερα αγοράζουν αποκλειστικά ομόλογα της περιφέρειας» επισημαίνει υψηλόβαθμος τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.
«Με τον κίνδυνο χρεοκοπίας να παραμένει χαμηλός, η ανάπτυξη συμβάλλει στην πιστωτική σταθεροποίηση της Ευρώπης» υπογραμμίζει η Moody’s.
Οι εκδόσεις υψηλής απόδοσης εταιρικών ομολόγων της περιφέρειας από τα 12 δισ. δολάρια το 2012 εκτινάχθηκαν στα 24 δισ. δολάρια.
Με τις τράπεζες να διατηρούν «κλειστές» τις κάνουλες δανειοδότησης, ολοένα και περισσότερες εταιρείες θα προσφεύγουν στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, η «βουτιά» στις αποδόσεις της περιφέρειας αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά, εκτιμά καταλήγοντας, η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης