Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC - Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το 2014 ή το αργότερο το 2015 - Τα βασικά σενάρια

HSBC - Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα το 2014 ή το αργότερο το 2015 - Τα βασικά σενάρια
Η έκδοση 5ετούς ελληνικού ομολόγου στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 δεν θα αποτελέσει έκπληξη
Κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, είτε το 2014, είτε το αργότερο το 2015, βλέπει η HSBC, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την επόμενη μέρα της Ευρώπης, μετά τον σκόπελο των Ευρωεκλογών του Μαϊου.
"Οι Ευρωεκλογές του Μαϊου δεν αποκλείεται να έχουν άμεσες πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα", σχολιάζει η βρετανική τράπεζα, σε νέα 24σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "European Parliamentary Elections - Key Eurozone Events", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα φλερτάρει έντονα με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών τη διετία 2014 - 2015.




Το κύριο ερώτημα για τον αντίκτυπο των Ευρωεκλογών στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό είναι ένα: Πόσο άσχημες θα είναι οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ, του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου, στις Ευρωεκλογές;
Όπως εκτιμά η HSBC, στη νέα αυτή έκθεσή της, όσο περισσότερο θα αποδυναμώνεται το ΠΑΣΟΚ, τόσο θα ενισχύεται η απήχηση (και τα ποσοστά) του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα έρθει πρώτο στις κρίσιμες Ευρωεκλογές του Μαϊου.
Εάν η καταβαράθρωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ συνεχιστεί, τότε θα απειληθεί σίγουρα η κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία είναι ήδη εύθραυστη, προσθέτει η βρετανική τράπεζα. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευθεί το χαρτί της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, η κυβέρνηση θα πέσει και η χώρα θα οδηγηθεί μοιραία σε πρόωρες εκλογές.
Η HSBC διαμηνύει πως, παρά το προβάδισμα που διατηρεί στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Στην περίπτωση που οι πρόωρες εκλογές δεν διεξαχθούν εντός του 2014, η κυβέρνηση συνασπισμού ίσως καταφέρει να επιβιώσει μέχρι το 2015, ήτοι μέχρι τις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πως θα καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τότε; Σύμφωνα με την HSBC, με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς σε συγκεκριμένα - καθαρά επιλεγμένα - ζητήματα.
Όπως διαμηνύει η βρετανική τράπεζα, η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένει στα ύψη και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών είτε το 2014, είτε το 2015, είναι πράγματι ορατός.





Πως όμως κρίνει η HSBC τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές; Όπως αναφέρει, δεδομένης της αβεβαιότητας για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα για την Ελλάδα και να επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2014.
"Η έκδοση ενός 5ετούς ελληνικού ομολόγου στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 δεν θα αποτελέσει έκπληξη", καταλήγει η βρετανική τράπεζα.










www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης