Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η UniCredit προτρέπει τους διεθνείς οίκους να αναβαθμίσουν την Ελλάδα έως και 5 βαθμίδες

Η UniCredit προτρέπει τους διεθνείς οίκους να αναβαθμίσουν την Ελλάδα έως και 5 βαθμίδες
Στο +1,5% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014
Την αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αλλά και των έτερων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ζητά μετ’ επιτάσεως η UniCredit.
Ειδικότερα, η ιταλική τράπεζα εκτιμά πως οι αξιολογήσεις των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, καθώς οι παραδοσιακοί οίκοι αξιολόγησης - Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch - υποτιμούν τα οικονομικά δεδομένα των εν λόγω χωρών.
«Οι χώρες της περιφέρειας βρίσκονται κατά μέσο όρο 5 βαθμίδες χαμηλότερα από ό,τι επιτάσσουν τα οικονομικά τους στοιχεία» επισημαίνει χαρακτηριστικά, η UniCredit.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit για την Ευρωζώνη,  Marco Valli εκτιμά πως «η βελτίωση θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, με την οικονομία θα βρίσκεται σε βιώσιμο στάδιο ανάκαμψης». «Η ρευστότητα στις προηγμένες οικονομίες θα παραμείνει άφθονη» συμπληρώνει.
 Επί της ουσίας, η UniCredit εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί το 2014 στο +1,5% έναντι ύφεσης -0,4% το 2013. Ωστόσο, προειδοποιεί πως η πρόοδος θα είναι αργή και θα χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτες ανισότητες μεταξύ των κρατών – μελών.
Στους επιμέρους κλάδους, αναμένει μία σημαντική εισροή κεφαλαίων στις ευρωαγορές, οι οποίες με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη την αγορά εργασίας. Ένα ακόμη πλεονέκτημα συνιστά η επιτάχυνση της κατανάλωσης, ως απόρροια της αποκλιμάκωσης της δημοσιονομικής λιτότητας. Τέλος, η UniCredit δεν αναμένει σημαίνοντες κινδύνους από το ενδεχόμενο εμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων.

Γερμανία
Η UniCredit «βλέπει» για το 2014 ανάπτυξη της τάξης του 2,5% για τη Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να συνιστά την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Ιταλία
Η ανάκαμψη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται το 2014 στο +0,7%. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταθερή ανάκαμψη των εξαγωγών αλλά και επιτάχυνση του ρυθμού κεφαλαιακών εισροών. Παράλληλα, η ελεύθερη «πτώση» στην κατανάλωση τείνει προς ολοκλήρωση, ενώ η αγορά εργασίας σύντομα θα βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης. Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2014 αναμένεται να υποχωρήσει κάτω του 3% ενώ το χρέος θα αυξηθεί στο 133,9%, μπαίνοντας σε καθοδική τροχιά από το 2015 και έκτοτε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης