Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's - Όταν η Ελλάδα παράξει πλούτο θα αυξηθούν οι καταθέσεις στις τράπεζες

Moody's - Όταν η Ελλάδα παράξει πλούτο θα αυξηθούν οι καταθέσεις στις τράπεζες
Το ομολογιακό της Πειραιώς ανοίγει τον δρόμο και στις άλλες ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές
Credit positive (πιστωτικά θετική) για την Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's την επιστροφή της στις αγορές για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.
Όπως υποστηρίζει η Moody's σε νέα ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε, η υπερκάλυψη κατά 6 φορές της έκδοσης ομολογιακού δανείου της Τραπέζης Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο 5%, στέλνει άκρως ενθαρρυντικά μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες.
Η επιτυχής έκδοση του ομολογιακού δανείου θεωρείται credit positive, αφού επιβεβαιώνει το γεγονός πως η τράπεζα είναι σε θέση να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύει πως, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, επιστρέφει η όρεξη για επενδύσεις στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο οίκος αξιολογεί με Caa1 και σταθερό outlook την τράπεζα.
"Θεωρούμε πως η κίνηση της Τραπέζης Πειραιώς ανοίγει τον δρόμο και στις άλλες ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές", σχολιάζουν οι αναλυτές της Moody's.






Όπως προσθέτουν, η απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου επιβεβαιώνει και ένα ακόμη γεγονός: Τη χάραξη της νέας της στρατηγικής και την ανάγκη της για σταδιακή μείωση της εξάρτησής της από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος. Στόχος όλων αυτών θα είναι η αποκλιμάκωση των πιέσεων τόσο σε θέματα χρηματοδότησης, όσο και σε θέματα ρευστότητας.
Η Moody's αναγνωρίζει πως οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εμφανίζουν ενδείξεις σταθεροποίησης, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, δεν έχουν αυξηθεί μετά την επιβολή haircut στις ανασφάλιστες καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών πριν από έναν χρόνο στην Κύπρο (Μάρτιος 2013).
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η πραγματική αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιηθεί μόλις ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και παραχθεί πλούτος στη χώρα. Ωστόσο και οι δύο αυτοί στόχοι απαιτούν πολύ χρόνο.





Όπως επαναλαμβάνει, στη νέα αυτή έκθεσή της η Moody's, η έκδοση του ομολογιακού δανείου της Τραπέζης Πειραιώς αποδεικνύει αφενός πως ανακάμπτει η ελληνική οικονομία και αφετέρου πως οι ελληνικές τράπεζες δοκιμάζουν εκ νέου την όρεξη των αγορών.
Ωστόσο ο οίκος σπεύδει να προειδοποιήσει πως η τράπεζα παραμένει αντιμέτωπη με έναν συνδυασμό μειωμένων εσόδων και υψηλών προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.
Ο συνδυασμός αυτός θα συνεχίσει να επιδρά αρνητικά στα λειτουργικά αποτελέσματα όλων των ελληνικών τραπεζών κατά τη διετία 2014 - 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης