Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America - Ο διττός ρόλος της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη

Bank of America - Ο διττός ρόλος της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη
O ρόλος της χώρας ως μέλος της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ως... μέλος των αναδυόμενων αγορών
Τους 5 κινδύνους που πρέπει να αποφύγουν οι επενδυτές πάση θυσία απαριθμεί η Bank of America Μerrill Lynch, σε νέα ειδική έκθεσή της.
Φυσικά, μεταξύ των 5… πόνων - όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλεί η αμερικανική τράπεζα – συγκαταλέγεται και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, στην οποία σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει η… Ελλάδα.
Η ευφορία στις αγορές διεθνώς ενδέχεται να αποδειχθεί… φούσκα, παραχωρώντας τη θέση της σε μία βίαιη διόρθωση.
Σύμφωνα με την Bank of America, οι παράγοντες, που πιθανολογείται πως θα αποτελέσουν την αρχή του τέλους για το ξέφρενο ράλι, είναι οι εξής 5:

Κίνδυνος νούμερο 1  
Η ραγδαία εκτίναξη του S&P 500 ενδέχεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μίας περιόδου εκτεταμένης ρευστότητας, την οποία οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, θα χρησιμοποιήσουν για να «ρυθμίσουν» τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και Ασία. Αυτή η εξέλιξη ωστόσο, θα επιφέρει μία άκρατη υπερτίμηση των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως άλλωστε και των αγορών ακινήτων σε Λονδίνο, Σιγκαπούρη και Ντουμπάι.

Κίνδυνος νούμερο 2
Οι επενδυτές έλκονται εύκολα, από το «φθηνό» χρήμα και τις σκληρές μεταρρυθμίσεις. Αυτό λαμβάνει χώρα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου οι επενδυτές αγοράζουν σωρηδόν ομόλογα των κρατών της περιφέρειας. Αν και η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, οι τράπεζες είναι ανεπαρκώς κεφαλαιοποιημένες και οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε μειώσεις μισθών, οι αποδόσεις των ελληνικών και ισπανικών ομολόγων βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας βρίσκεται πλησίον του ιστορικού χαμηλού του 1,5%.
 Από το 2012, όπου ο Mario Draghi ανέλαβε την ευθύνη να σώσει την Ευρώπη, το ράλι στις περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ατέλειωτο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ράλι έως πότε θα διαρκέσει; Κάτω από τέτοιες συνθήκες, οι αποδόσεις είναι δυνατόν να αντέξουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα;
 
Κίνδυνος νούμερο 3
Με την ιαπωνική αγορά να βρίσκεται σε υποτονικά επίπεδα, οι επενδυτές επιμένουν να αποφεύγουν τις ιαπωνικές μετοχές. Ωστόσο, μία ώθηση στην αγορά ακινήτων ίσως αναγκάσει τους επενδυτές διεθνώς να ασχοληθούν εκ νέου με την Ιαπωνία. Η αύξηση επομένως των τιμών, η οποία συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτροπή ενός νέου αποπληθωριστικού κινδύνου, αποτελεί ένα θετικό ενδεχόμενο ή μία ακόμη επενδυτική «παγίδα»;

Κίνδυνος νούμερο 4
Οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν σε αναταραχή, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να δηλώνουν underweight για Ρωσία, Κίνα και Βραζιλία. Οι επενδυτές ωστόσο, κάνουν ένα λάθος. Αποτιμούν τον κλάδο των αναδυόμενων αγορών συνολικά, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ευκαιρίες. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, καταγράφει έως σήμερα, την καλύτερη επίδοση για το 2014, μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ινδονησία. Η απώλεια προσοδοφόρων ευκαιριών, αποτελεί έναν αβάστακτο πόνο.

Κίνδυνος νούμερο 5
Μία λάθος νομισματική πολιτική ίσως συνθλίψει τις τράπεζες. Αποδεδειγμένα, οι τράπεζες διεθνώς βρίσκονται μακριά από τον «καλό» τους εαυτό. Μία λάθος κίνηση ίσως αποδειχθεί μοιραία για τις τραπεζικές μετοχές. Με την παγκόσμια οικονομία να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τον πληθωρισμό να διατηρείται υποτονικός και το χρέος να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, μία λαθεμένη κίνηση από την Fed ή την κεντρική τράπεζα της Κίνας ενδέχεται να εντείνει τον… πόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης