Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup – Ελλάδα… η πιο υπερτιμημένη χώρα της Ευρώπης - Στο 15% το χάσμα μισθών - τιμών

tags :
Citigroup – Ελλάδα… η πιο υπερτιμημένη χώρα της Ευρώπης - Στο 15% το χάσμα μισθών - τιμών
Ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία
Ως την πιο υπερτιμημένη οικονομία της Ευρωζώνης χαρακτηρίζει την Ελλάδα, η Citigroup.
Σταχυολογώντας την εκτίμησή της, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως στην ευρωπαϊκή περιφέρεια επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, προκειμένου να ανακτηθεί η απολεσθείσα ανταγωνιστικότητα.  Ωστόσο, με εξαίρεση την Ιρλανδία, οι χώρες της περιφέρειας επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο ως προς τους μισθούς, αδιαφορώντας για το επίπεδο των τιμών, το οποίο παρουσίασε σημαντικές δυσκαμψίες.



Μάλιστα, η Ελλάδα διαθέτει την πλέον υπερεκτιμημένη οικονομία (15%), ενώ έπεται η Πορτογαλία (10%), η Ισπανία (10%) και η Ιταλία (7%).
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναζητά λύσεις για την έλλειψη πληθωριστικών πιέσεων, η Citigroup διαπιστώνει πως το πρόβλημα διαφοροποιείται ανάλογα με το κράτος – μέλος. Οι αποπληθωριστικές πιέσεις είναι πιο αιχμηρές στην περιφέρεια και πιο ήπιες στον πυρήνα. Βέβαια, εξαίρεση συνιστά η Ιρλανδία στην περιφέρεια και η Γαλλία στον πυρήνα.



Οι πληθωριστικές πιέσεις στις χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) αποκλιμακώνονται με τάχιστο ρυθμό. Μάλιστα, η «βαθιά» ύφεση και το παραγωγική «κενό» εντείνουν το πρόβλημα.
Παράλληλα, οι χώρες του Νότου τελούν υπό διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης. Αυτό πραγματώνεται μέσω δύο οδών:
- μέσω της μείωσης των τιμών και των μισθών στα επίπεδα των εμπορικών εταίρων, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα
- μέσω της μείωσης των τιμών στις υπηρεσίες
Η εσωτερική αποτίμηση συνιστά παράλληλα, απόρροια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ήδη οι χώρες του Νότου έχουν προβεί στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, προωθείται η απελευθέρωση 500 κλάδων της αγοράς, προκειμένου να συρρικνωθούν οι τιμές των υπηρεσιών.



Όμως το πρόβλημα για τις εν λόγω χώρες δεν εκπορεύεται από το εσωτερικό. Αντίθετα η ρίζα του έγκειται στους εμπορικούς «γείτονες», οι οποίοι παρουσιάζουν σχετικά παρόμοιες αποπληθωριστικές πιέσεις, γιγαντώνοντας το πρόβλημα στις χώρες της περιφέρειας. Αυτό συνεπάγεται με πληθώρα προβλημάτων στις εν λόγω χώρες, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα ανισορροπίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης