Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank - Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα υστερεί - Άνιση η ανάκαμψη στην Eυρωζώνη

Danske Bank - Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα υστερεί - Άνιση η ανάκαμψη στην Eυρωζώνη
Θετικό το outlook της Ευρωζώνης
Τα στέρεα βήματα  που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα αναγνωρίζει η Danske Bank, η οποία όμως, παρατηρεί πως η συντελεσθείσα πρόοδος είναι μικρότερη έναντι των έτερων χωρών της περιφέρειας.
Ειδικότερα, η δανέζικη τράπεζα επικαλούμενη τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, επισημαίνει πως η Ελλάδα καταγράφει δειλά βήματα προς τη θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η επιτευχθείσα πρόοδο υστερεί αρκετά έναντι των έτερων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Παράλληλα, σημειώνεται πως ο μεταποιητικός κλάδος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καθώς τον Ιανουάριο ο δείκτης PMI εκτινάχθηκε σε υψηλό 5 ετών.



Θετικό το outlook της Ευρωζώνης
Η ευρωπαϊκή περιφέρεια εξακολουθεί να διαγράφει θετική πορεία, καθώς η βελτίωση αποτυπώνεται και στη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, παρά την συγκυριακή αύξηση των spreads.
Τα μακροοικονομικά μεγέθη παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με την κατανάλωση να καταγράφει θετικά βήματα.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιφερειακές χώρες, τα στοιχεία καταδεικνύουν σημάδια σταθεροποίησης, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών σταδιακά να αποκαθίσταται.
Όπως όλα προμηνύουν, η βελτίωση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αναμένεται να αποτελέσει απόρροια της ανάκαμψης στον τομέα της ιδιωτικής ζήτησης.
Κατά την Danske Bank, η τρέχουσα βελτίωση συνιστά την πλέον εύρωστη των τελευταίων ετών.  

Ιταλία
Ο δείκτης υπηρεσιών PMI διαμορφώθηκε πλησίον των 50 μονάδων ενώ ο δείκτης μεταποίησης παρέμεινε τον Ιανουάριο σε υψηλό 3 ετών. Η βιομηχανική παραγωγικότητα, η οποία είχε βαλτώσει, διαθέτει πλέον, αρκετά περιθώρια βελτίωσης, ενώ η κατανάλωση και η ανεργία παρουσιάζουν τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης.

Ισπανία
Η ισπανική ανάκαμψη συνεχίζεται με τους ισχυρότερους ρυθμούς των τελευταίων μηνών. Το ΑΕΠ αυξήθηκε το δ’ 3μηνο του 2013 κατά +0,3%, ρυθμός που συνιστά τον υψηλότερο των τελευταίων 6 ετών.
Τα πρώτα δεδομένα για το 2014 επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για ένα θετικό outlook.



Πορτογαλία
Η ανάκαμψη συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το  οικονομικό κλίμα επανήλθε στα προ-κρίσης επίπεδα, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ανέπτυξε θετικά πρόσημα.
Η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό 1,5 ετών.

Ιρλανδία
Ο μεταποιητικός δείκτης παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρείται στα προ-κρίσης επίπεδα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αποκτούν θετικά πρόσημα εκ νέου. Η ανεργία συνεχίζει την καθοδική της πορεία και πλέον, βρίσκεται κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης