Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup - Όσο η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, τόσο θα καθυστερεί η τρόικα

Citigroup - Όσο η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, τόσο θα καθυστερεί η τρόικα
Περιορισμένη η πρόοδος της Αθήνας στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα
H έλλειψη προόδου στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, από την πλευρά της Ελλάδας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει η Citigroup στην τελευταία έκθεσή της (ημερομηνίας 24 Ιανουαρίου), υπό τον τίτλο "Europe - Sovereign Debt Update", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η τρόικα εντείνει τις πιέσεις προς την Αθήνα να προχωρήσει όλα εκείνα για τα οποία έχει δεσμευθεί, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
"Η έλλειψη προόδου της Ελλάδας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών", αναφέρει η Citigroup, επιρρίπτοντας επί της ουσίας ευθύνες προς την ελληνική πλευρά.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στις 23/1 η αμερικανική τράπεζα, η ύφεση στην Ελλάδα θα διατηρηθεί μέχρι και το 2015.
"Η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί", υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, στην τελευταία 48σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Global Economic Outlook and Strategy - January 2014".
Ειδικότερα, η Citigroup τοποθετεί στο -1,9% τις εκτιμήσεις για την ύφεση στην Ελλάδα το 2014 και στο -0,4% για το 2015.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ελληνική κυβέρνηση και τρόικα αναμένουν ανάπτυξη +0,6% ήδη από φέτος.
Εξίσου αρνητικές είναι οι προβλέψεις της Citigroup και για την πορεία της ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα βλέπει στο 28,2% την ανεργία για το σύνολο του 2014 και στο 27,8% για το 2015.
"Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί, ωστόσο με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια", εξηγούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Εστιάζοντας οι ίδιοι στην πορεία του πληθωρισμού, προειδοποιούν για εμφάνιση - και διατήρηση - ισχυρών αποπληθωριστικών πιέσεων για τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός πως η Αθήνα βρίσκεται μεσούσης της προσπάθειας εξισορρόπησης της οικονομίας της.
Όπως υποστηρίζει η Citigroup, η Ελλάδα μπορεί να κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για το νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχουν "παγώσει". Η συζήτηση για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν αποκλείεται να αυξήσει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας αλλά και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ακόμη και κατά το τρέχον έτος, 2014.
"Μόνο ένα haircut στα επίσημα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει τη δημοσιονομική της βιωσιμότητα, ωστόσο κατά την άποψή μας αυτό το ενδεχόμενο είναι απίθανο να συμφωνηθεί άμεσα", καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης