Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian - To ευρώ για να σωθεί πρέπει να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν - Να επιτραπεί η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας και των χωρών του Νότου

Guardian - To ευρώ για να σωθεί πρέπει να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν - Να επιτραπεί η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας και των χωρών του Νότου
Τέσσερα βήματα για να ξαναγεννηθεί το ευρώ από τις στάχτες του
Ριζικές μεταρρυθμίσεις ή πιο συγκεκριμένα μεταρρυθμίσεις που να ξεκινούν από... το μηδέν έχει ανάγκη η Ευρωζώνη, προκειμένου να βάλει μια και καλή τέλος στην κρίση που την ταλανίζει.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει η Guardian σε νέο δημοσίευμά της, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις που σημειώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, το ευρώ δεν ωφέλησε την Ευρωζώνη. Αντίθετα, το ενιαίο νόμισμα βύθισε σε βαθιά ύφεση και σε σοβαρότατη κρίση το σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
"Δυστυχώς, η ευρωπαϊκή κρίση απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της", υποστηρίζει η Guardian και αναλύει: Μπορεί η συνεχιζόμενη δέσμευση της ΕΚΤ για ανάληψη δράσης να έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ηρεμίας στις αγορές, ωστόσο τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι πολύ βαθύτερα.... Μόνο στην Ελλάδα και την Ισπανία, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Για αυτή την πανωλεθρία, η αποκλειστική ευθύνη βαραίνει το ίδιο το ευρώ. Γιατί; Γιατί στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του, τα κεφάλαια που διοχευτεύθηκαν στις χώρες του Νότου ήταν τόσο υπέρογκα που ήταν ανέφικτο να μην δημιουργηθεί πληθωριστική φούσκα... Όταν η φούσκα έσκασε, οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους.
Όπως προειδοποιεί η εφημερίδα, αυτό που πρέπει να κάνει το ευρώ για να θωρακιστεί είναι να... ξεκινήσει πάλι από το μηδέν, να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του. Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται μια πραγματική και λειτουργική νομισματική και δημοσιονομική ένωση, μέσω της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
Για τον στόχο αυτό, σύμφωνα πάντα με τη Guardian, απαιτούνται 4 βήματα:
1) Η σύσταση ενός συμβουλίου χρέους, μέσω του οποίου οι πιστωτές των χωρών του Νότου θα δίνουν την άδειά τους για μερική διαγραφή του χρέους.
2) Οι χώρες που βιώνουν περισσότερο την κρίση και έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της λιτότητας πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα της προσωρινής εξόδου από το ευρώ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα οικονομική στήριξη.
3) Η νομισματική ένωση πρέπει να θέτει αυστηρά μέτρα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
4) Θα πρέπει να συσταθούν νέοι κανόνες κρατικής χρεοκοπίας, έτσι ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν εξαρχής τι ρίσκο ενδέχεται να αναλάβουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης