Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ύφεση έως το 2015 για την Ελλάδα - Η συζήτηση για το χρέος θα φέρει εκλογές

tags :
Citigroup: Ύφεση έως το 2015 για την Ελλάδα - Η συζήτηση για το χρέος θα φέρει εκλογές
Μόνο με ένα γενναίο haircut, βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Ύφεση έως και το 2015 «βλέπει» για την Ελλάδα η Citigroup, η οποία εκτιμά πως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα συρρικνωθεί περαιτέρω τουλάχιστον, για ακόμα δύο χρόνια.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί:
1)  το 2013 κατά -3,3% του ΑΕΠ
2)  το 2014 κατά -1,9% του ΑΕΠ
3)  το 2015 κατά -0,5% του ΑΕΠ
Η επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την Ελλάδα αποδίδεται στην περαιτέρω αύξηση των φορολογικών «βαρών» και στην μείωση των δημόσιων δαπανών, οι οποίες αμφότερες συντελούν στην απομύζηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς εμποδίζουν την έλευση της ανάπτυξης για το 2014 και το 2015.




Όσον αφορά το χρέος, οι διαπραγματεύσεις για την πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ενδέχεται να καταστούν επικίνδυνες για την χώρα, καθώς αναμένεται να επιφέρουν νέα πολιτική αβεβαιότητα και νέες πρόωρες εκλογές!
Τέλος, η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να καταστεί πραγματικότητα, μόνο μέσω ενός γενναιόδωρου haircut στον επίσημο τομέα(OSI).
Το 2014 ίσως καταστεί εφικτό ένα haircut στο χρέος, ωστόσο το μέγεθός του θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο και ως εκ τούτου, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε μη βιώσιμη τροχιά.

Με ρυθμούς… χελώνας η Ευρωζώνη
Η Ευρωζώνη ανακάμπτει με ρυθμούς.. χελώνας. Η αύξηση του ΑΕΠ το β’ και γ’ 3μηνο του 2013 κυμάνθηκε στο +0,1%. Η περαιτέρω βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να διατηρηθεί σε αργούς και άνισους ρυθμούς.
Το 2014 η οικονομία θα «τρέξει» με +0,9% του ΑΕΠ και το 2015 με +1% του ΑΕΠ.
Η υψηλή ανεργία και το ισχυρό ευρώ αποτελούν τα νούμερο ένα εμπόδια της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν πραγματοποιήσει ανεπαίσθητη πρόοδο, όσον αφορά τον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Με την «κόπωση» από την λιτότητα να είναι πλέον, διάχυτη, η Ευρωζώνη καλείται το 2014 να εξισορροπήσει την δημοσιονομικής της πολιτική.



Εκτός πακέτων διάσωσης 3 χώρες
Τους επόμενους 7 μήνες, τρεις υπό επιτήρηση χώρες – Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία - αναμένεται να εξέλθουν των προγραμμάτων βοήθειας. Ιρλανδία και Ισπανία έχουν ανακοινώσει πως εξέρχονται των μνημονίων στις 13 Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά την Πορτογαλία, της οποίας το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2013, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκή.
Η δημοσιονομικής της προσαρμογή είναι αρκετά πιο ήπια και αναποτελεσματική, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει 250 μονάδες βάσης υψηλότερη από της Ιρλανδίας. Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τον αποδυναμωμένο ιδιωτικό τομέα, διατηρούν σε αυξάνουσα τροχιά το πορτογαλικό χρέος.
Παράλληλα, παρά την λήψη προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης είναι αρκετά πιθανό.
Ωστόσο, δεν αναμένεται αναδιάρθρωση του χρέους για το 2014.
Τέλος, η Σλοβενία ίσως αποτελέσει το 6ο μέλος της Ευρωζώνης, το οποίο προσφεύγει στην εξωτερική βοήθεια.



Γερμανία: Στο +1,9% η ανάπτυξη το 2014
Η γερμανική ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει στο +1,9% το 2014 και στο +1,7% το 2015. Η εγχώρια ζήτηση θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην οικονομία, καθώς η αύξηση της απασχόλησης και η άνοδος των μισθών θα επιφέρουν αύξηση στην καταναλωτική ζήτηση.
Σε πολιτικό επίπεδο, το 2014 συνιστά ένα σημαντικό έτος, καθώς ο νέο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Γαλλία: Υπό δημοσιονομική πίεση και το 2014
Η δημοσιονομική πίεση θα διατηρηθεί και το 2014, με την οικονομία να «βαδίζει» σε ρηχά νερά. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να συρρικνωθούν, δημιουργώντας ένα ακόμα πρόβλημα.
Η κυβέρνηση Hollande παράλληλα, υποφέρει από χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης και οι επερχόμενες δημοτικές και ευρωπαϊκές εκλογές θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του Σοσιαλιστή Προέδρου.

Ιταλία: Πολλά τα «βαρίδια» της οικονομίας
Οριακή ανάπτυξη θα πετύχει το 2014 η Ιταλία, καθώς οι δημοσιονομική πίεση, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και το αδύναμο οικονομικό outlook θα αποτελέσουν «βαρίδια» για την ιταλική οικονομία.
Η πολιτική αστάθεια θα παραμείνει αυξημένη, με τον κίνδυνο νέων εκλογών το 2014 να διατηρείται υψηλός.
Η πιθανότητα βελτίωσης των μεσοπρόθεσμων προοπτικών, εξαιτίας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παραμένει μηδαμινή.
Η «φτωχή» ανάπτυξη της οικονομίας τέλος, θα καταστήσει ατελέσφορη την προσπάθεια σταθεροποίησης της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ τα προσεχή έτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης