Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα - Δεκάδες νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα - Δεκάδες νεκροί το τελευταίο 24ωρο
Όχημα των Ηνωμένων Εθνών χτυπήθηκε στη Rafah
Σχετικά Άρθρα
Για δεκάδες νεκρούς το τελευταίο 24ωρο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα κάνουν λόγο τοπικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που ισραηλινά άρματα μάχης αναπτύσσονται όλο και πιο βαθιά στην ανατολική Rafah.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σφοδρές οδομαχίες διεξάγονται ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και τη Hamas σε γειτονιές της πόλης.
Όχημα των Ηνωμένων Εθνών χτυπήθηκε στη Rafah με αποτέλεσμα να σκοτωθεί Ιορδανός εργαζόμενος στον Οργανισμό. O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο βρισκόταν σε εμπόλεμη ζώνη. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Ισραήλ για μοτίβο επιθέσεων κατά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Μετά την επιστροφή του ισραηλινού στρατού σε περιοχές της βόρειας Γάζας, τις οποίες είχε ανακοινώσει ότι είχε εκκαθαρίσει, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αμφισβήτησε και αυτός ανοικτά τη στρατηγική του Ισραήλ στο πεδίο μάχης, αλλά και την έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Jake Sullivan, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Biden δεν θεωρεί ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι στόχοι και η επόμενη μέρα

Το Ισραήλ στοχεύει στην καθολική νίκη, ωστόσο στους 8 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος φανερώνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ η ανάγκη να αναθεωρήσει το Ισραήλ το διακηρυγμένο αυτό στόχο. Όπως επισημαίνει και η ΕΡΤ, πρώτη απόδειξη ότι αναζωπυρώνονται οι μάχες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας λόγω ανασύνταξης των δυνάμεων της Hamas.
Αυτό μοιραία θέτει εν αμφιβόλω και την αποτελεσματικότητα της σχεδιαζόμενης γενικευμένης επίθεσης στη Rafah. Αν επιμείνει το Ισραήλ ρισκάρει επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής και να πληγεί ανεπανόρθωτα το κύρος του στο διεθνές πολιτικό στερέωμα.
Ήδη υπάρχει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο σε βάρος του για γενοκτονία σε βάρος των παλαιστινίων, ενώ η Ουάσιγκτον σταμάτησε πρόσφατα ένα βήμα πριν βεβαιώσει ότι έχει παραβιάσει το ανθρωπιστικό δίκαιο, σκοτώνοντας αμάχους με αμερικανικά όπλα.
Το Ισραήλ, λοιπόν, καλείται να αποδεχθεί μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση: πως είναι νίκη ότι η Hamas είναι πλέον ανίκανη να επαναλάβει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, και να αποδεχθεί ότι είναι δική του ευθύνη ως δύναμη κατοχής με βάση τις Συνθήκες της Γενεύης να εκπονήσει σχέδιο για την επόμενη μέρα, αν δεν θέλει να καταδικαστεί σε ένα σισύφειο έργο στη Γάζα, όπως είπε πρόσφατα και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του.

Ο ΟΗΕ διαβεβαιώνει πως ενημέρωσε το Ισραήλ για το δρομολόγιο του οχήματός του που επλήγη από πυρά

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διέψευσε σήμερα 14/5 ότι δεν ενημέρωσε το Ισραήλ σχετικά με το δρομολόγιο του οχήματός του που βρέθηκε στο στόχαστρο πυρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί, χθες, ένας από τους εργαζόμενούς του, ινδικής υπηκοότητας, στο νότιο τμήμα της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «δεν ενημερώθηκε σχετικά με το πρόγραμμα του οχήματος», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόταν σε μια «ζώνη όπου εκτυλίσσονταν μάχες».
Στη Γενεύη, ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε ότι «ο ΟΗΕ ενημερώνει τις ισραηλινές αρχές για τις κινήσεις όλων των οχηματοπομπών (του)», όπως «γίνεται σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων». «Αυτό συνέβη χθες (Δευτέρα) το πρωί, τους είχαμε ενημερώσει. Επρόκειτο για ένα όχημα του ΟΗΕ που μπορούσε ξεκάθαρα να αναγνωριστεί», επισήμανε κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. «Πρόκειται για ένα σαφές παράδειγμα του γεγονότος ότι πραγματικά δεν υπάρχει καμία ασφαλής τοποθεσία αυτήν τη στιγμή στη Γάζα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Dιευκρίνισε ότι το μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας του ΟΗΕ (UNDSS) που σκοτώθηκε χθες από τα πυρά εναντίον του οχήματος του οργανισμού ήταν ινδικής υπηκοότητας.
«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την απώλεια του συνταγματάρχη Ουαΐμπχαβ Κάλε, ο οποίος εργαζόταν για την ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών», επιβεβαίωσε η αντιπροσωπεία της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.
«Στέλνουμε τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο», συμπλήρωσε.
Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο ενός ξένου εργαζομένου του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα άλλο μέλος του UNDSS τραυματίστηκε από αυτά τα πυρά και το όχημα επλήγη την ώρα που οι δύο αυτοί άνθρωποι μετέβαιναν στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Rafah.

Δυτική Όχθη: Επίθεση εποίκων σε αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επίθεση εβραίων εποίκων σε αυτοκινητοπομπή στη Δυτική Οχθη, που μετέφερε τρόφιμα στη Γάζα. Το πλήθος άρχισε να πετάει τα κιβώτια με την ανθρωπιστική βοήθεια στον δρόμο και να τα ποδοπατάει με ακτιβιστές.
Με πλακάτ που έγραφαν το «αίμα είναι στα χέρια σου», υποδέχθηκαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης του, πολίτες που παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις για τους πεσόντες στρατιώτες και τα θύματα επιθέσεων.
Το κύμα δυσαρέσκειας κατά του Netanyahu διογκώνεται όσο δεν επιστρέφουν όλοι οι όμηροι στο Ισραήλ.

Ισραήλ: Η Αίγυπτος πρέπει να ανοίξει το πέρασμα προς τη Rafah

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε σήμερα 14/5 ότι η Αίγυπτος πρέπει να πειστεί να ανοίξει ξανά το συνοριακό πέρασμα της Rafah προς τη Γάζα για να επιτραπεί η συνέχιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθεια" στην περιοχή.
Ο Israel Katz δήλωσε ότι «το κλειδί για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται τώρα στα χέρια των Αιγυπτίων φίλων μας», απορρίπτοντας τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας προς το Ισραήλ.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Hamas δεν θα ελέγξει το πέρασμα της Rafah, τονίζοντας πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης