Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Πιθανή η έναρξη της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ στις αρχές του 2015 - Υπεύθυνες για την καθυστέρηση θα είναι οι κυβερνήσεις, όχι ο Draghi - Τα ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζουν να κωλυσιεργούν

Citigroup: Πιθανή η έναρξη της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ στις αρχές του 2015 - Υπεύθυνες για την καθυστέρηση θα είναι οι κυβερνήσεις, όχι ο Draghi - Τα ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζουν να κωλυσιεργούν
Στο μικροσκόπιο της Citigroup μπαίνουν τα σχέδια των Ευρωπαίων για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης, καθώς κορυφώνονται όχι μόνο οι αναγκαίες διαδικασίες, αλλά και οι συνήθεις διχογνωμίες που εντοπίζονται στην Ευρωζώνη πριν από κάθε σοβαρή απόφαση...
"Το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μην είναι έτοιμη να αναλάβει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών τον Νοέμβριο του 2014 κρίνεται κατανοητό", σχολιάζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε νέα, σημερινή 11σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Euro Area: Sovereign Debt Crisis Update - ECB Could Delay SSM in an Emergency Situation", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Eίναι εμφανές πως η Citigroup αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του P. Praet, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά την οποία: "Η ΕΚΤ ίσως καθυστερήσει να ξεκινήσει την εποπτεία των 130 ισχυρότερων τραπεζών της Ευρωζώνης, αν διαπιστωθεί ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, μέχρι να ετοιμαστεί...".
"Αν κριθεί αναγκαίο - και επείγον - η ΕΚΤ ίσως μεταβάλλει το χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη του εποπτικού ρόλου των ευρωπαϊκών τραπεζών" διευκρίνισε ο Praet, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.
"Η ΕΚΤ - με τις δηλώσεις αυτές - αυξάνει τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να κάνουν κι εκείνες με τη σειρά τους αυτά για τα οποία έχουν δεσμευθεί", σχολιάζουν οι αναλυτές της Citigroup. Ποια είναι αυτά; Όπως εξηγεί η αμερικανική τράπεζα, καταρχήν η αναγκαία συμφωνία των Ευρωπαίων για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του μηχανισμού ESM.
"Mια μικρή καθυστέρηση της ανάληψης της εποπτείας των τραπεζών από την ΕΚΤ είναι λογική", επαναλαμβάνει η Citigroup. Όπως προσθέτει, είναι πιθανό η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών να ξεκινήσει στις αρχές του 2015, αντί να τεθεί σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2014. Αλλά, όπως προειδοποιεί η αμερικανική τράπεζα, υπεύθυνες θα είναι οι κυβερνήσεις, όχι η ΕΚΤ. Οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση διευθέτησης των ζητημάτων που τους αναλογούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης