Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: O ευρωπαϊκός Νότος μπορεί να επιλέξει το δρόμο της στάσης πληρωμών για να ξεφύγει από το υπέρογκο χρέος και τη λιτότητα - Πρώτη στη λίστα κινδύνου η Ελλάδα - Ποιες χώρες ακολουθούν - Εφικτή η χρεοκοπία εντός ευρώ

Capital Economics: O ευρωπαϊκός Νότος μπορεί να επιλέξει το δρόμο της στάσης πληρωμών για να ξεφύγει από το υπέρογκο χρέος και τη λιτότητα - Πρώτη στη λίστα κινδύνου η Ελλάδα - Ποιες χώρες ακολουθούν - Εφικτή η χρεοκοπία εντός ευρώ
Πόσο πιθανή είναι η χρεοκοπία ενός κράτους μέλους της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει η Capital Economics, μέσω της νέας έκθεσής της (15/10), υπό τον τίτλο "Does Europe still face default?", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την Capital Economics, παρά την πρόσφατη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι ορατή η πιθανότητα για ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης να επιλέξουν το δρόμο της χρεοκοπίας, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να μπει φρένο στην κρίση που τις "πνίγει". Καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσει τόσο η πορεία της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και η επιπλέον λιτότητα που ενδεχομένως θα επιβληθεί.
Όπως τονίζεται στην εν λόγω έκθεση, η απάντηση των Ευρωπαίων κατά της κρίσης, με οδηγό τη λιτότητα, φαίνεται πως αγγίζει πλέον τα όριά της. Πλειάδα αναλυτών προειδοποιεί πως η Ευρωζώνη θα χρειαστεί τουλάχιστον μια ακόμη δεκαετία "δημοσιονομικού πόνου", προκειμένου τα κρατικά χρέη να επιστρέψουν σε βιώσιμα επίπεδα. Η κόπωση που έχει επιφέρει η λιτότητα στην Ευρωζώνη γίνεται πέρα για πέρα αντιληπτή. Μπαράζ οικονομικών μελετών και ερευνών αποδεικνύει πως μια ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να καταστήσει ξανά βιώσιμο το χρέος της, αν εμφανίζει ετήσια ανάπτυξη 1%. Ωστόσο, η Capital Economics προειδοποιεί πως ο στόχος για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 1% δεν είναι εφικτός για έναν σημαντικό αριθμό χωρών της Ευρωζώνης, λόγω των μέτρων αυστηρής λιτότητας που συνεχίζουν να επιβάλλονται. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας για μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη - κυρίως σε εκείνα της αδύναμης περιφέρειας - παραμένει, ενώ σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται ταυτόχρονα στο μέτωπο της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και όλα αυτά, ενώ την ίδια ώρα οι χώρες του ισχυρού ευρωπαϊκού Βορρά παραμένουν απρόθυμες να στηρίξουν τον υπερχρεωμένο Νότο, χωρίς πρώτα να έχουν εξασφαλίσει σκληρά ανταλλάγματα.
Ποιες είναι όμως οι χώρες εκείνες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας; Η Capital Economics υποστηρίζει, μέσω της νέας έκθεσής της, τα εξής: Χωρίς καμία αμφιβολία, τον μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η Ελλάδα... Ακολουθούν στη συνέχεια η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ψηλά στη "λίστα κινδύνου" βρίσκονται επίσης η Ισπανία και η Ιταλία.
"Οι ενδεχόμενες αυτές χρεοκοπίες δεν σημαίνει αυτόματα πως θα απελευθερώσουν τις ανωτέρω χώρες από τα τεράστια προβλήματα χρέους που τις ταλανίζουν. Μπορεί απλά οι χρεοκοπίες να αποτελούν ένα μικρό βήμα στον μακρύ δρόμο της περιφέρειας για πραγματική ανάκαμψη... Ο άλλος δρόμος πιθανότατα είναι η έξοδος των χωρών αυτών από την Ευρωζώνη", σπεύδει να διευκρινίσει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης