Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Balls (Pimco): Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται για το επόμενο 12μηνο - Η επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης στην περιφέρεια ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Eυρωζώνη σήμερα

Balls (Pimco): Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται για το επόμενο 12μηνο - Η επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης στην περιφέρεια ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Eυρωζώνη σήμερα
Να συνεχίσει να συρρικνώνεται η οικονομία της Ελλάδας το επόμενο 12μηνο αναμένει ο αναλυτής της Pimco, Andrew Balls, ο οποίος βλέπει για ολόκληρη την ευρωζώνη η ανάπτυξη να κινείται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Αν και η ευρωζώνη φαίνεται ότι βγαίνει από την ύφεση, η περιοχή αντιμετωπίζει πολύ αδύναμη ανάπτυξη. Εκτιμούμε ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί μεταξύ του 0% και του +0,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 1%, ανέφερε ο Balls. Αν μάλιστα, οι φορείς χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές θεωρήσουν μια τέτοια προοπτική ως αιτία για να γιορτάσουν την ανάκαμψη είναι αρκετά ενδεικτικό για το πόσο χαμηλές ήταν οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
Σε επίπεδο χωρών, η Γαλλία και η Γερμανία θα έχουν θετική ανάπτυξη, αλλά κάτω από τις εκτιμήσεις, ενώ η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία θα έχουν μηδενική ανάπτυξη. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, σύμφωνα με τον Balls. Το υψηλό επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων στην Ιταλία και στην Ισπανία, σε σύγκριση με εκείνα του πυρήνα, δεν θα είναι ευνοϊκό για την υγιή ανάπτυξη, ενώ την ίδια ώρα η περιορισμένη πρόοδος που σημειώνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Balls η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου στην ευρωζώνη είναι μια επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης στην περιφέρεια, με τους πολιτικούς να αδυνατούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σφιχτό πιστωτικό περιβάλλον και στον κατακερματισμό της αγοράς. Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό επίσης φαίνονται ισορροπημένοι γύρω από τις προβλέψεις. Το μεγάλο αρνητικό παραγωγικό κενό και οι προσπάθειες εσωτερικής υποτίμησης στην περιφέρεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές να υποχωρήσουν πιο γρήγορα. Οι τιμές των εμπορευμάτων και μια πιθανή υποτίμηση του ευρώ αποτελούν βασικές πηγές κινδύνων, καταλήγει ο Balls.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης