Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Αδύνατον» για το Ισραήλ να καταστρέψει ολοκληρωτικά τα τούνελ της Hamas

«Αδύνατον» για το Ισραήλ να καταστρέψει ολοκληρωτικά τα τούνελ της Hamas
Η παραδοχή ισραηλινής εφημερίδας
Σχετικά Άρθρα
Μέλη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) παραδέχονται ότι δεν θα μπορέσουν να καταστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου τούνελ της Hamas κάτω από τη Γάζα -όπως είχε τάξει ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.
«Οι IDF δεν θα καταστρέψουν όλα τα τούνελ της Hamas και της Ισλαμικής Τζιχάντ κάτω από τη Γάζα. Μάλλον ούτε καν τα περισσότερα από αυτά», αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, συμπληρώνοντας: «Οι IDF μειώνουν τις δυνάμεις τους στην πόλη της Γάζας έχοντας πλήρη επίγνωση ότι πολλές σήραγγες έχουν παραβλεφθεί. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Οι σήραγγες κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας ήταν εκεί ακόμη και πριν από την ίδρυση της Hamas το 1987 και φαίνεται ότι θα είναι εδώ και μετά από αυτόν τον πόλεμο».
Η ισραηλινή εφημερίδα εξηγεί ότι η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση εξεπλάγη από την έκταση του δικτύου τούνελ κάτω από τη Γάζα. «Σταδιακά οι IDF συνειδητοποίησαν ότι το δίκτυο των τούνελ ήταν πολύ πιο εκτεταμένο από ό,τι είχαν καταλάβαν προηγουμένως και ότι η κύρια χρήση τους από τη Hamas δεν ήταν για την αποθήκευση οπλοστασίων, αλλά για τη διατήρηση των δυνάμεών της». Το άρθρο της Haaretz συνεχίζει: «Μια άλλη υπόθεση που αποδείχτηκε λανθασμένη ήταν ότι θα ήταν αρκετό να ελεγχθεί το έδαφος πάνω για μερικές εβδομάδες για να αναγκαστούν να αναδυθούν οι μαχητές της Hamas, που χρειάζονταν φαγητό, νερό και οξυγόνο».
Η εσφαλμένη εκτίμηση είναι μόνο μία από τις πολλές αποτυχίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που επισημάνθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου 2023...
Οι New York Times ανέφεραν ότι το Τελ Αβίβ αρχικά πίστευε ότι η Hamas έλεγχε 250 μίλια τούνελ. Αυτός ο αριθμός εκτιμάται τώρα ότι είναι κοντά στα 450 μίλια. Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ένας διοικητής των IDF απέρριψε τους χάρτες που του δόθηκαν και τις πληροφορίες ως άχρηστες.
Οι ΗΠΑ υπολογίζουν ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει 5.000 έως 7.500 μαχητές της Hamas. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Hamas έχει αρχίσει να αποκαθιστά την παρουσία της σε περιοχές της βόρειας Γάζας που φαινομενικά έχουν εκκαθαριστεί από τις IDF.
Η εφημερίδα Haaretz παρέχει λεπτομέρειες για το πώς το δίκτυο των τούνελ επιτρέπει στη Hamas να μετακινεί περιουσιακά στοιχεία στη Γάζα. «Οι σήραγγες όχι μόνο ήταν εφοδιασμένες με αποθέματα για παρατεταμένη πολιορκία, αλλά παρείχαν ασφαλή διέλευση μεταξύ διαφορετικών σημείων της πόλης και της Λωρίδας», αναφέρει το ρεπορτάζ. «Οι IDF ισχυρίστηκαν ότι κατέστρεψαν τα περιφερειακά τάγματα της Hamas μόνο για να βρουν μαχητές από αυτά τα τάγματα να εμφανίζονται σε άλλες περιοχές. Και όταν ανακαλύφθηκαν σημάδια της παρουσίας ομήρων στις σήραγγες, τότε είχαν μεταφερθεί σε άλλες σήραγγες».
Η αναγνώριση της αδυναμίας του Ισραηλινού Στρατού να εξαλείψει τις υποδομές της Hamas έρχεται καθώς αρκετές αναφορές τεκμηριώνουν ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα: να σώσει τους ομήρους και να εξαλείψει τη Hamas.
«Θα έρθει μια μέρα που το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η καταστροφή των δικτύων των σήραγγας δεν ήταν ποτέ ρεαλιστικός στόχος. Ο Ισραηλινός Στρατός μπορεί ίσως να αντιμετωπίσει την προοπτική μιας υπόγειας απειλής, αλλά οι σήραγγες θα παραμείνουν κάτω από τη Γάζα», σημειώνει η Haaretz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης